Задачі освітлення

 

При проектуванні штучного освітлення доводиться вирішувати три такі задачі:

а) функціональна, що полягає у забезпеченні рівня освітлення для заданих умов;

б) архітектурна, яка орієнтована на створення художньо виразного інтер’єру;

в) економічна, яка спрямована на відшукання оптимального варіанта рішення.

Успішне розв’язання цих задач визначає якість світлового середовища у приміщеннях, на вулицях і майданах. При цьому якість світлового середовища залежить не тільки від правильного вирішення світлотехнічної задачі, але великою мірою від архітектурно-естетичної концепції.

Освітлення повинно бути органічно пов’язане з архітектурою інтер’єру і вирішуватися не тільки у плані функціональних вимог, а також з урахуванням психологічних і естетичних вимог до світлового середовища приміщень. Ігнорування цих вимог до освітлення призводить до випадкового розподілення яскравості у приміщенні, що інколи може призвести до дискомфорту.

У минулому можна віднайти немало прикладів, коли наші зодчі вміли правильно вирішувати задачі проектування штучного освітлення з наданням приміщенням високих художніх якостей. Для цього достатньо згадати палаци й культові споруди XVIII – XIX століть із прекрасними просторовими композиціями їх залів, обладнаних підвісними люстрами із свічками. Їх пластика і живописність багато в чому завдячують мистецтву володіння світлом.

Сучасна архітектура внесла багато нового в мистецтво освітлення інтер’єрів та будинків із використанням великого арсеналу сучасних засобів і приладів штучного освітлення, включаючи висвітлюючі панелі, вікна штучного освітлення й стелі. З’явилися нові світлотехнічні засоби, які дозволяють на новому, більш високому, рівні розв’язувати світлотехнічні та архітектурно-художні задачі.

За їх допомогою при проектуванні громадських будинків стало можливим вирішувати ряд функціональних, художніх і психологічних задач. Наприклад, шляхом поступового збільшення яскравостей від другорядних до головного приміщення у театрах штучне освітлення набуває роль дороговказу. Штучне освітлення дозволяє створювати різкі контрасти і, навпаки, знижувати в необхідних випадках рівень світлотіні й створювати враження світлого дня. Для штучного освітлення властиві великі можливості кольорового вирішення інтер’єру, вулиць та майданів, надаючи їм ошатність і святковість чи стриманість, застережність із попередженням небезпеки. Тобто кольором можна підкреслити значущість даної вулиці й місця у системі міста.

 








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 782;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.