Класифікація будинків за вимогами до світлового середовища

Конкретні задачі проектування природного освітлення цивільних будинків визначаються [52] їх художнім образом і призначенням. За вимогами до світлового середовища всі цивільні будинки поділяють на 4 групи:

У будинках І групи ці вимоги визначаються головним чином ідейними, художніми і психологічними задачами. Може ставитись архітектурна надзадача при пошуках образу та умов освітлення. До цієї групи відносяться будинки меморіальної архітектури, палаци культури, науки, мистецтва, будинки громадсько-політичного центру міста.

У будинках ІІ групи вимоги визначаються головним чином високою якістю світлового середовища й адаптації глядачів до відбитого світла від об’єктів спостереження. Це панорами, картинні галереї, музеї, виставкові зали, спортивні зали та ін.

У будинках ІІІ групи вимоги визначаються високими якостями світлового середовища, яке забезпечувало б здоровий комфорт у поєднанні з естетичними, психологічними і гігієнічними умовами виконання креслярської роботи, ознайомлення з джерелами інформації та відпочинку. Це навчальні заклади, проектні й науково-дослідницькі інститути, інші подібні заклади.

До IV групи будинків відносяться лікувальні заклади і санаторії, дитячі дошкільні заклади, житлові будинки, будинки відпочинку та інші подібні об’єкти, вимоги до світлового середовища в яких зводяться до психологічного, естетичного й гігієнічного наповнення приміщень світлом, щоб були забезпечені нормальні умови перебування; виконання функціональних процесів і відпочинку.

Для промислових будинків ці вимоги головним чином зводяться до забезпечення належних гігієнічних умов і світлового комфорту виконання функціональних процесів виробництва.

Вибір типів, розмірів, пропорцій та розміщення на фасаді світлоотворів і їх структурне наповнення необхідно узгоджувати не тільки з вимогами до світлового середовища приміщень, а також і з архітектурно-естетичними вимогами до об’єктів проектування. Водночас архітектурно-естетичні властивості об’єктів проектування повинні враховувати умови природного освітлення фасадів та нічного прочитання їх архітектури.

 








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 642;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.