Види штучного освітлення

 

Із настанням присмерку, а також в усіх випадках, коли освітленість перебуває в межах менше від критичної величини, освітлення вулиць, майданів і будинків виконується джерелами штучного освітлення. За характером розміщення освітлюючих приладів розрізняють дві системи штучного освітлення: загальне і комбіноване. Загальне освітлення може бути рівномірним або локалізованим над зонами зосередження робочих місць чи обладнання. Комбіноване поєднує в собі загальне штучне освітлення й місцеве безпосередньо на робочих місцях. Тобто у цьому випадку загальне штучне освітлення (рівномірне чи локалізоване) доповнюється місцевим освітленням над робочими місцями за допомогою мобільних чи функціональних засобів. За функціональними ознаками штучне освітлення приміщень будинків [21, 29, 57, 75, 76] і відкритих просторів поділяється на робоче, аварійне, сторожове та евакуаційне освітлення.

Загальне рівномірне освітлення передбачає рівномірне розподілення світлового потоку у приміщеннях чи на території, тобто без урахування конкретного розміщення робочих місць. Загальне локалізоване освітлення проектується з розподілом світлового потоку так, щоб зосередити його над зоною робочих місць. При комбінованому освітленні така концентрація світлового потоку досягається за рахунок додаткового місцевого джерела світла. При цьому необхідно зосередити увагу на тому, що проектувати лише місцеве освітлення у приміщеннях забороняється.

Робоче освітлення передбачається в усіх приміщеннях будинків, на освітлюваних територіях, вулицях, майданах і у парках для забезпечення нормальної роботи, проходу людей та руху транспорту в години відсутності чи недостатності природного освітлення. В нічний неробочий час у торгових залах магазинів, ательє, в цехах, що виходять вікнами до тротуарів, і деяких інших установах передбачається сторожове освітлення для загального огляду приміщень із вулиці. На випадок раптового відключення робочого освітлення на деяких виробництвах передбачається автономне аварійне освітлення, яке забезпечує на цей час нормальну роботу машин і обладнання, а також евакуацію людей.

 








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 997;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.