Нормування природного освітлення

Нормування природного освітлення виконується за діючими нормами проектування [56, 75] (СНИП ІІ-4-79). Норми передбачають установлення нормованого значення коефіцієнта природного освітлення “ен I, II, IV, V” за формулою

 

ен I, II, IV, V = ен IIІ ×m×c, (1.33)

 

де ен IIІ – нормоване значення КПО для різних приміщень і виробничих процесів, яке наведено у таблиці 1 і таблиці 2 норм [75] для ІІІ світло–кліматичної зони; m – коефіцієнт світлового клімату, який залежно від кліматичної зони приймається: 1,2 – І; 1,1 – ІІ; 1,0 – ІІІ; 0,9 – IV; 0,8 – V зони; с – коефіцієнт сонячності клімату за таблицею 5 норм проектування [75].

Коефіцієнт с залежить не тільки від світлокліматичної зони, але і від орієнтації вікна на сторони горизонту, змінюючись від 0,6 до 1.

При встановленні нормованого КПО ен IIІ за таблицею 1 норм [75] необхідно вже на першому етапі проектування вибрати спосіб освітлення приміщення і визначитись із розрядом зорової роботи у ньому.

Нормами передбачено класифікувати всі виробничі процеси на 8 розрядів зорової роботи. До першого розряду зорової роботи віднесені роботи надвисокої точності з найменшими розмірами об’єкта розпізнавання менше ніж 0,15 мм. До другого розряду віднесені роботи дуже високої точності з найменшими розмірами об’єкта розпізнавання більше ніж 0,15 мм до 0,3 мм. До третього розряду віднесені роботи високої точності з об’єктами розпізнавання більше ніж 0,3 мм до 0,5 мм. Далі йдуть роботи середньої (0,5 – 1 мм), малої точності (1 – 5 мм), груба робота дуже малої точності (більше від 5 мм). До VII розряду віднесена робота з висвічуючими матеріалами і виробами у гарячих цехах з об’єктами розпізнавання більше ніж 0,5 мм. Нарешті, до VIII розряду зорової роботи віднесено загальне спостереження за ходом виробничого процесу з підрозрядами, що вирізняють постійне й періодичне спостереження, з постійним і періодичним перебуванням людей у приміщенні.

Для цивільних будинків ен IIІ встановлюється за таблицею 2 норм [75] залежно від виду приміщення, способу освітлення і зонування території.








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 692;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.