Способи природного освітлення будинків

Проектування природного освітлення у новозбудованих будинках виконується згідно з існуючими нормами проектування. Природне освітлення необхідно передбачити для приміщень із постійним перебуванням у них людей. Діючі норми [43, 56, 75] розрізняють бічне, верхнє і комбіноване природне освітлення. При цьому верхнє та комбіноване освітлення виробничих і громадських будинків дозволяється проектувати лише у випадку, коли це необхідно за технологічним процесом виробництва зі спеціальним обґрунтуванням такого рішення, а також у тих виробничих приміщеннях, де не передбачається перебування людей більше від 50% робочого часу.

На рисунку 1.9 можна бачити схему поперечного розрізу цеху машинобудівного заводу з бічним, верхнім та комбінованим природним освітленням у трьох різних його прогонах. Як бачимо, бічне освітлення утворюється вікнами у бічній стіні, верхнє забезпечується через ліхтарі, а комбіноване поєднує бічне і верхнє одночасно.

У цивільних будинках, як правило, проектується бічне природне освітлення, але у деяких громадських приміщеннях (експозиційних залах, залах масового користування) можуть використовувати спеціально направлене бічне й верхнє природне освітлення, як це зображено на схемах рисунка 1.10.

Рис. 1.10. Способи освітлення приміщень:

а) бічне дифузне освітлення;

б) верхнє, орієнтоване на не сонячний сектор горизонту;

в) комбіноване у залі масового користування

Верхнє освітлення [28] забезпечується через світлові ліхтарі, влаштовані у конструкції покриття.

 

У громадських будинках світлові ліхтарі мають, як правило, потрійне засклення з штучним підігрівом повітря між 2 і 3 заскленням проти обмерзання та запотівання. В минулому комбіноване освітлення широко використовувалось у культових спорудах (церквах, храмах, монастирях).

 








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 851;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.