Здоров'я в ієрархії потреб і цінностей культурної людини

Збереження і відтворення здоров'я перебувають у прямій залежності від рівня культури. Культура відображає міру усвідомлення і ставлення людини до самої себе. У культурі проявляється діяльний спосіб освоєння людиною зовнішнього і внутрішнього світу, його формування та розвитку. Культура увазі не тільки певну систему знань про здоров'я, а й відповідну поведінку по його збереження та зміцнення, засноване на моральних засадах.

Здоров'я - це природна, абсолютна і неминуща життєва цінність, яка займає верхню ступінь на ієрархічній драбині цінностей, а також у системі таких категорій людського буття, як інтереси та ідеали, гармонія, краса, сенс і щастя життя, творча праця, програма і ритм життєдіяльності. У міру зростання добробуту населення, задоволення його природних первинних потреб (в їжі, житло тощо) відносна цінність здоров'я все більше буде зростати.

Можна виділити три рівні цінності здоров'я: біологічний - початкове здоров'я, що припускає саморегуляцію організму, гармонію фізіологічних процесів і максимальну адаптацію; соціальний - здоров'я як міра соціальної активності, діяльного ставлення індивіда до світу; особистісний (психологічний) - здоров'я як заперечення хвороби в сенсі її подолання. Цінностями можуть виступати біологічне, психофізіологічний стан людини (життя, здоров'я, норма і т.д.), умови суспільного життя (соціальні та природні), в яких відбувається формування, розвиток, задоволення потреб, а також предмети та засоби їх реалізації - продукти матеріального і духовного виробництва. Ціннісний підхід вимагає враховувати мотиваційно-особистісне ставлення індивіда до здоров'я, яке може виражатися не тільки у формі певного практичного поведінки, але і у вигляді психологічного контролю, думок, суджень. Цінність здоров'я не перестає бути такою, навіть якщо вона не усвідомлюється людиною, вона може бути і прихованою(латентної ). Як показує практика, більшість людей цінність здоров'я усвідомлюють тільки тоді, коли воно знаходиться під серйозною загрозою або майже втрачено. Здоров'я займає в ієрархії потреб людини провідні позиції.

За даними наших досліджень, (5500 респондентів) 54,2 % з них вважають, що «здоров'я - найголовніше в житті », 35,7 % - «здоров'я - необхідна умова повноцінної життєдіяльності », тобто 89,9 % з числа опитаних відносять здоров'я до числа найважливіших і необхідних цінностей життя, 2,9 % опитаних висловлюють судження « є й інші цінності, які також важливі для здоров'я»(на думку 2,3 %, існують цінності, заради, яких можна поступитися здоров'ям, 4,6 % « за краще жити не думаючи про здоров'я »).

Здоров'я, будучи якісною характеристикою особистості, сприяє досягненню багатьох інших потреб і цілей. Виявлено, що цінність здоров'я як засобу досягти інших життєвих цілей для респондентів важливіше, ніж цінність здоров'я як засобу прожити найбільш тривалу і повноцінну на всіх етапах життя. Ці дві характеристики здоров'я як соціальної цінності знаходяться в суперечності один з одним.

Безумовно, протиріччя між досягненням матеріального благополуччя і необхідністю бути здоровим вирішуване на шляху вдосконалення об'єктивних умов життєдіяльності людей. Але не менш важливі власні установки та стереотипи по реальному відношенню до свого здоров'я як до невиліковним цінності.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 3841;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.