Вплив навколишнього середовища на здоров'я

В даний час накопичений великий науковий матеріал, який доводить про безпосередній вплив цілого ряду факторів навколишнього середовища (клімат, погода, екологічна обстановка) на здоров'я людей.

На основі великого матеріалу біометрології (наука, що займається вивченням залежності самопочуття від погоди) розроблений своєрідний «календар» хвороб, характерних для середніх географічних широт північної півкулі. Так, взимку грип і простудні захворювання зустрічаються частіше, ніж влітку, проте, якщо стоїть суха зима, хворіють менше; якщо погода з різкими коливаннями температури, то сила її впливу порівнюється з рівнем здоров'ю, що наноситься епідеміями. Запаленням легенів частіше хворіють в січні; пік виразкових кровотеч припадає на лютий; ревматизм ускладнюється в квітні. Для зими і літа характерні шкірні захворювання.

«Сезонно» працюють і ендокринні, залози: взимку основний обмін знижений через ослаблення їх діяльності; навесні і восени підвищений, що відображається на нестійкість настрою.

На самопочуття впливає і зміна електромагнітного поля. У магнітоактивній дні загострюються серцево-судинні захворювання, посилюються нервові розлади, підвищується дратівливість, спостерігається швидка стомлюваність, погіршується сон.

Встановлено, що сплески сонячної активності розігрівають зовнішні шари атмосфери Землі, змінюють їх щільність і хімічний склад, потужні потоки заряджених частинок і випромінювань вторгаються в атмосферу. Від цього змінюється і сама погода, і реакція на її зміни у людини.

Екологічна обстановка також впливає на здоров'я людини. Порушення екологічної рівноваги або так звані екологічні ножиці небезпечні зривом механізму адаптації людини. Організм відповідає різними розладами на шкідливі дії фізичних випромінювань; професійного захворювання на непідготовленість до нових професій; нервово-психічної нестійкістю на інформаційні перевантаження, надмірний шум у містах; алергічними реакціями на зміну хімічного складу навколишнього середовища.

Здатність пристосовуватися до негативних впливів різна у людей з різним рівнем здоров'я, фізичною підготовленістю. Адаптаційних особливості людини залежать від типу його нервової системи. Слабкий тип (меланхолійний ) пристосовується важче і часто схильний до серйозних зривів. Сильний, рухливий тип (сангвіністичний) психологічно легше пристосовується до нових умов. У той же час, як показали спеціальні дослідження, у людей з вищим рівнем фізичної підготовленості стійкість організму значно вище, ніж в осіб з низькою загальною фізичною підготовленістю.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 947;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.