Спадковий і її вплив на здоров'я

Фізичне та психічне здоров'я необхідно розглядати в дина - кість робочих місць, а саме як процес, що змінюється протягом життя людини. Здоров'я багато в чому залежить від спадковості і вікових змін, які відбуваються в організмі людини в міру розвитку. Здатність організму чинити опір впливів шкідливих факторів визначається генетичними особливостями адаптивних механізмів і характером їх змін. Згідно сучасних уявлень, велику роль у становленні адаптаційних механізмів (приблизно на 50 % ) відіграє період раннього розвитку (до 5-8 років). Сформована на цьому етапі потенційна здатність до опору шкідливим факторам реалізується і постійно вдосконалюється.

Припустимо, народилася дитина з тяжкою спадковістю, тобто у нього є пошкоджений мутантний ген, який, циркулюючи в роду ще до часу його народження, відзначив його спадкові властивості - генотип. Значить це, що дитина обов'язково захворіє? Виявляється, що ні. Це означає лише, що у нього є схильність, для реалізації якої потрібні ті чи інші провокуючі подразники.

Роботами генетиків доведено, що за сприятливих умов пошкоджений ген може і не проявити свою агресивність. Здоровий спосіб життя, загальний здоровий статус організму можуть «втихомирити» його агресивність. Несприятливі умови зовнішнього середовища майже завжди посилюють агресивність патологічних генів і можуть спровокувати хворобу, яка б за інших обставин не виявилася.

А якщо зі спадковістю все благополучно, як розвиватимуться події тоді? Якщо батьки здорові і у них народилася здорова дитина, чи означає це, що він буде здоровий все життя?

Аж ніяк, оскільки можна успадкувати від батьків богатирське здоров’я і значно погіршити його за кілька років. І в той же час можна народитися зі слабким здоров'ям, але приклавши зусилля, зміцнити його.

Таким чином, рівень здоров'я індивіда залежить від генетичного «фону», стадії життєвого циклу, адаптивних здібностей організму, ступеня його активності, а також кумулятивного впливу факторів зовнішнього (у тому числі соціальної) середовища.








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 645;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.