ГРАФІКА

Надзвичайно збагатило вітчизняну культуру XIV - початку XVII ст. мис­тецтво графіки, яке було пов'язане пе­реважно з книгописанням. Рукописна книга, прикрашена мініатюрами, за­ставками, ініціалами, посідала вагоме місце в духовному та культурному жит­ті того часу.

Головним центром книгописання за­лишався Київ. Саме тут у 1397 р. було створено видатну пам'ятку писемності й мистецтва - «Київський псалтир». Виконав його протодиякон Спиридо-ній на замовлення смоленського єпис­копа Михайла. Псалтир ілюстровано великою кількістю мініатюр (близько 300)., розміщених безпосередньо в тек­сті, їх сюжети різноманітні: від біблій­них до побутових. Композиції побудо­вано вільно, з великою фантазією. Зображення й колорит надзвичайно вишукані.

Значні зміни в розвитку графіки відбулися в другій половині XVI ст. Книга ставала потрібною дедалі шир­шим верствам населення. В книжкову мініатюру, як і в інші види образо­творчого мистецтва, проникають озна­ки Ренесансу, спостерігається тяжіння до реалістичнішого трактування обра­зів. Шлях новим ідеям прокладав відо­мий майстер Андрійчина Многогріш­ний - автор ілюстрацій до «Служебни­ка», «Холмського євангелія» та низки інших книг.

Відомим осередком книгописання того часу була також Волинь. Найви-датнішою її пам'яткою є славнозвісне «Пересопницьке євангеліє» (1556-1561) - перший переклад Святого Письма зі староболгарської мови то­гочасною українською. Книгу при­крашають чотири орнаментальні роз­пороти з мініатюрами, заставками, кінцівками, ініціалами тощо. Зобра­ження виконано в цілком ренесансно­му дусі. їх колорит - барвистий та соковитий.

Із появою книгодрукування в мис­тецтві графіки відбулася справжня ре­волюція. В Україні вона пов'язана з ім'ям першодрукаря Івана Федорова. У 1574 р. у Львові він надрукував «Бук­вар» та «Апостол», а в 1580-1581 рр. в Острозі - славнозвісну «Острозьку біблію». Книги було ілюстровано гра­вюрами - різновидом графіки, невід­дільним від друкарства. У львівському «Апостолі» їх дві: книжковий знак Івана Федорова та зображення єванге­ліста Луки.

Після Івана Федорова книгодруку­вання поширилося по всій Україні.

Книгодрукування та пов'язане з ним мистецтво гравюри розширили об­рії української культури. Тиражовані книга та гравюра стали доступними широким суспільним верствам. Саме з їх допомогою поширювалися передові тогочасні ідеї та знання. В Україні гра­вюра набула великої популярності, ставши найпрогресивнішим, наймасо-вішим і найдемократичнішим видом мистецтва.

У XIV-XVI ст. українське мистец­тво розвивалося за надзвичайно складних і несприятливих історичних умов/Проте йому вдалося зберегти й примножити культурні надбання епо­хи Київської Русі та народні традиції як основу власної самобутності. Вод­ночас мистецтво України розвивалося в контексті європейської культури. Вплив ідей Ренесансу відкривав у ньому нові обрії. Провідну роль у збе­реженні традицій та розвитку нових тенденцій відігравала в той час Захід­на Україна. На початку XVII ст. в ук­раїнській культурі накопичилося до­статньо творчого потенціалу для справ­жнього культурного «вибуху» у на­ступний період.

 

Які чинники позначилися на розвитку мистецтва в Галицько-Волинських зем­лях?

2. Які середньовічні замки України вам доводилося бачити? Яке враження во­ни на вас справили?

3. Яку роль у розвитку укра­їнської художньої культури відіграв Львів?

4. Який новий жанр з'явився в українській скульптурі та живопису XVI ст.?

5. Які характерні ознаки Ре­несансу виявилися в мис­тецтві України?

6. Назвіть характерні ознаки світського живоКису XVI -початку XVII ст.

7. Чому пам"ятки писемності середньовіччя є водночас пам'ятками образотворчо­го мистецтва? Які пам'ят­ки української рукописної книги вам відомі?

8. Що спричинило революцію у мистецтві графіки?

9. Чим відрізняється гравюра

від малюнка?

 








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 1052;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.