ЦЕРКОВНИЙ СПІВ. Упродовж певного часу в церковних богослужіннях, як і у фольклорі, співіснували язичницькі та християнські обряди

Упродовж певного часу в церковних богослужіннях, як і у фольклорі, співіснували язичницькі та християнські обряди. Запозичені з Візантії церковні піснеспіви впроваджували запрошені до Києва грецькі та болгарські співа­ки-доместики. Як відомо з історичних джерел, наприкінці XI ст. цілий двір таких співаків був розташований за Десятинною церквою. Проте головним осередком, де культивувався домествений співі, була Києво-Печерська лавра. Імена деяких співаків, наприк­лад Стефана учня преподобного Феодосія Печерського - дійшли до на­шого часу. З Києва церковний домествений спів поширився по всіх укра­їнських землях, змінюючись під впли­вом місцевих народних традицій. Спі­ваки засвоювали мелодії «з голосу» і відтворювали з пам'яті. Так на Русі поступово формувався самобутній во­кальний акапельний церковний спів, що в майбутньому набув значного по­ширення.

Особливо шанували на Русі музику дзвонів. її колоритний перегук супро­воджував християнські свята, збирав народ на віче.

Отже, музична культура Київської держави за короткий історичний про­міжок сягнула високого рівня розвит­ку. Вона розвивалася на поліетнічній основі під впливом досягнень європей­ської музичної культури, водночас не втрачаючи власної самобутності.

 

1. Чим відрізняються народна, при­дворно-світська і церковна сфери побутування му­зики в Київській державі?

2. До якого жанру - обрядового чи епічного - нале­жать билини? Обґрунтуйте відповідь, наве­діть приклади.

3. Що ви знаєте про мистецтво скомо­рохів?

4. Які музичні інстру­менти існували за часів Київської Русі? Які з них збереглися в на­родному побуті до наших днів?

5. Які назви зайві в переліку інстру­ментів, пошире­них у Київській Русі: гуслі, окари-ни, бандура, кувички, накри, ба­ян, дзвіночки.

6. Знайдіть у тексті «Слова о полку Ігоревім» згадки про ратну музику, про жіночий спів. Розкажіть про їх особливості.

7. Схарактеризуйте образ співака Митуси з наведеного нижче вірша М. Костомарова.

 








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 948;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.