Адаптація тварин у промислових комплексах

У корів, в період лактації, у штучно створених умовах мікроклімату зберігається звичайний фізіологічний стан, але частота дихання, робота серця, температура тіла та кров`яний тиск частіше знаходяться на верхніх рубежах норми. Відзначають реакції, які засвідчують про наявність порушення обміну речовин. У зимово-весняний період у корів виснажуються лужні буферні системи організму. Лужно-кислотна рівновага змінюється в бік ацидозу, знижується вміст Са++ і підвищується Р.

З переходом на літній раціон цей показник нормалізується. Скупчене розміщення тварин у виробничих зонах комплексу не забезпечує фізіологічно необхідну для них рухливу активність. Гіподинамія і високий рівень ненормованого годування створюють умови для ожиріння корів, що є одним із факторів для розвитку кетозу, яловості та іншої патології.

У стійловий період у приміщеннях повинен бути оптимальний світловий режим, який досягається за рахунок штучного освітлення. Інтенсивність освітлення протягом 16 годин повинна складати 50-100лк на рівні годівниць, чергове освітлення (8 годин) – 5 лк. Для підтримання нормальних фізіологічних функцій і профілактики фактів порушення обміну речовин, у приміщенні для корів і нетелів рекомендується підтримувати такий мікроклімат: температура повітря взимку плюс 5-16º С, влітку не вище плюс 25º С, вологість повітря 70-85%, утримання двоокису вуглероду не більше 0,25%, аміаку – 0,01-0,02 мг/л, сірководню – 0,005-0,1 мг/л. Крім того, лактуючі і тільні корови повинні постійно користуватися активним маціоном. Для цього організовують прогулянки тварин у загонах, або на відстані – 3-5км.

Зміни кратності доїння або перевід корів із доїння у відра на машинне доїння відображається на функціональному стані гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникової системи. Адаптація корів до нових умов машинного доїння відбувається протягом 5-10 діб і залежить від індивідуальних особливостей організму та їхньої молочної продуктивності. Швидкому розвитку пристосувальних реакцій в організмі при зміні кратності або способу машинного доїння сприяють повноцінна збалансована годівля та дотримання вимог технології машинного доїння.

Встановлена залежність між електрофізіологічними показниками роботи серця і емоційним стресом у корів – первісток, який широко розповсюджений в умовах промислового тваринництва.

У групу факторів, які викликають напругу симпато-адреналової системи, відносять адаптацію до машинного доїння, отелення і становлення лактаційної функції, перевід тварин у дійне стадо, шуми від механічних агрегатів, тощо. У лактуючих корів, виявлена гіпертрофія лівого шлуночка серця, а при підвищеному режимі пульсатора з`являється екстрасистолія. Це пов’язано з тим, що частота роботи пульсатора перевищує частоту роботи серця корови. Звідси витікає, що показник роботи пульсатора повинен бути у резонансі з серцевим ритмом або нижче нього на 10-11%. (О.М. Голіков, 1986). Це сприяє більш повній молоковіддачі і прискорює адаптацію первісток до машинного доїння.

Робота серця плоду є показником для оцінювання сили подразнюючої дії вакууму. У першій половині доїння відмічено позитивний хронотропний ефект до 223 скорочень за хвилину порівняно з початковим фоном – 149,6. Виділено нове поняття “плідна напруга”, коли серце плоду відчуває перевантаження внаслідок надмірного подразнення рецепторного апарата вим`я і плацентарного комплексу матері. Оптимальний режим вакууму може бути встановлений електрокардіографічно, він не повинен перевищувати 42,5 кПа. (О.М. Голіков, 1978)

Питання для самоконтролю

1. Що розуміють під фізіологічною адаптацією?

2. У чому полягає механізм фізіологічної адаптації?

3. Механізми, що дозволяють сільськогосподарським тваринам пристосовуватись до різної температури довкілля.

4. У чому полягають фізіологічні механізми пристосування сільськогосподарських тварин до умов високогір’я?

5. Фізіологічні механізми адаптації сільськогосподарських тварин до промислових технологій?









Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 1460;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.