Тема2. Розмічання. Розмічання площинне. Розмічання просторове

Розмічанням називається операція нанесення на оброблювану деталь або заготовку розмічальних рисок, що визначають контури деталі або місця, які підлягають обробці.

 

Основне призначення розмічання полягає в зазначенні границь, до яких потрібно обробляти заготовку. Але в умовах економії часу прості заготовки часто обробляють без попереднього розмічання. Наприклад, щоб слюсареві виготовити звичайну шпонку з плоскими торцями, досить відрубати кусок квадратної сталі певного розміру, а потім обпиляти за розмірами, вказаними на кресленні.

 

Заготовки для деталей машин надходять на обробку в механічні цехи у вигляді виливків, поковок і прокату. У процесі обробки з поверхні заготовки знімається шар металу, що називається припуском. Залежно від величини припуску його можна знімати враз або поступово на токарних, фрезерних і інших верстатах або слюсарною обробкою. Величини припусків, що знімаються на певних операціях обробки, називаються операційними припусками.

 

Розмічання площинне застосовується для геометричних побудов на плоских поверхнях листів, заготовок або деталей. В цих випадках можна обмежитися нанесенням рисок лише на одній площині. Крім того, до площинного розмічання можна віднести розмічання окремих площин деталей більш складної форми, але лише в тому випадку, якщо не зроблено окремих застережень про взаємне розміщення розмічуваних елементів деталі на кресленні.

 

Розмічання просторове застосовується для графічних побудов, здійснюваних на поверхнях заготовок і деталей, розміщених в різних площинах під різними кутами один до одного. За своїми прийомами просторове розмічання істотно відрізняється від площинного. Трудність просторового розмічання полягає в тому, що слюсареві доводиться не просто розмічати окремі поверхні деталі, розміщені в різних площинах і під різними кутами один до одного, але й погоджувати розмічання цих поверхонь між собою.

 








Дата добавления: 2015-02-03; просмотров: 2213;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.