Жорсткість конструкції. Основні поняття

Жорсткість конструкції – це її здатність чинити опір дії зовнішніх сил з деформаціями, які забезпечують її праце-здатність. Підвищені деформації окремих деталей можуть порушити нормальну роботу конструкції задовго до появи в них небезпечних для міцності напружень. Наприклад, недостатня жорсткість корпусу виробу може стати причиною відмови окремих спряжених деталей і вузлів, які змонтовані в ньому. Недостатня жорсткість вала редуктора не забезпечить необхідні умови зубчастого зачеплення, приведе до перед-часного спрацювання зубків.

Для кількісної оцінки жорсткості конструкції викорис-товують коефіцієнт жорсткості λ, який визначається відно-шенням сили Р, прикладеної до елемента конструкції, до величини деформації f. Для випадку розтягу-стиску деталі постійного по довжині перерізу коефіцієнт жорсткості виражається формулою

, (4.3)

де Е – модуль пружності матеріалу, МПа; F – площа попереч-ного перерізу деталі, м2; l – довжина деталі, м.

Для випадку кручення деталі постійного по довжині перерізу коефіцієнт жорсткості рівний

, (4.4)

де Мкр – крутний момент, прикладений до деталі, Н·м; φ – кут повороту перерізу деталі на довжині l, рад; G ­– модуль зсуву, МПа; І р – полярний момент інерції перерізу деталі м4.

При згині деталі постійного перерізу коефіцієнт жорсткості складає

, (4.5)

де а – коефіцієнт, який залежить від умов навантаження деталі; І – момент інерції перерізу деталі, м4; l – довжина дета-лі, м.

 








Дата добавления: 2015-01-10; просмотров: 1197;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.