Побудова ліній впливу внутрішніх зусиль за допомогою нульових точок

Аналіз побудованих ліній впливу показує, що усі вони мають характерні нульові точки. Так, при розташуванні вантажу над одною з опор арки не виникає ніяких зусиль у поперечних перерізах, тому лінії впливу мають нульові ординати в опорних точках. Крім того, для поперечної сили і згинаючого моменту є такі ж точки в межах прольоту арки, а для повздовжньої сили — за його межами.

Побудову ліній впливу можна спростити, якщо попередньо знайти положення нульових точок.

Побудуємо лінію впливу згинаючого моменту в перетині К (мал.4.12,а), розташованому на відстані а від лівої опори, і визначимо графічно положення нульової точки О1.

  а     б

Рис.4.12. Використання нульових точок

На лінії впливу МК ця точка відповідає такому положенню вантажу на арці, при якому згинаючий момент у перетині К буде дорівнює нулеві. Це можливо, якщо реакція RB пройде через ключовий шарнір, а реакція RА пройде через перетин К (мал.4.12,а). Взаємне перетинання ліній дії цих сил вкаже те положення рухомого вантажу, при якому МК = 0.

На вертикалі, що проходить через опору А, відкладемо відрізок а (мал.4.12,б) і з його кінця проведемо пряму через нульову точку О1 до перетинання з вертикаллю під ключовим шарніром. Отримані точки К1 і С1 з'єднаємо прямими з нульовими точками на вертикалях під опорами А и В. У результаті одержимо лінію впливу МК.

Визначимо положення нульової точки О2 лінії впливу QК. Для цього потрібно з точки А провести лінію, паралельну дотичній в перетині К. Дійсно, поперечна сила QК звертається в нуль при такому положенні вантажу , коли лінія дії реакції RА буде рівнобіжна дотичній до осі арки в розглянутому перетині.

Для побудови лінії впливу QК на вертикалі під опорою А відкладаємо відрізок, рівний (мал.4.13,а). Через кінець цього відрізку і нульову точку О2 проводимо пряму до перетинання з вертикаллю під ключовим шарніром. Отриману точку перетинання з'єднуємо з нулем під опорою В, а з нульової точки під лівою опорою проводимо пряму, рівнобіжну першій прямій. У результаті одержуємо лінію впливу поперечної сили QК.

Положення нульової точки О3 лінії впливу NК визначається з умови, що повздовжня сила NК звертається в нуль, коли реакція RА буде спрямована перпендикулярно дотичній до осі арки в розглянутому перетині. Під опорою А відкладаємо униз від осі відрізок, рівний Через кінець цього відрізка і нульову точку О3 проводимо пряму до перетинання з вертикаллю під ключовим шарніром С. Отриману точку з'єднуємо з нулем під правою опорою. З нульової точки під опорою А проводимо пряму, рівнобіжну першій прямій. Отримана лінія впливу NК показана на мал.4.13,б.

  а     б

Рис.4.13. Лінії впливу QК і NК

Якщо розглянутий перетин знаходиться на правій напіварці, то послідовність дій залишається такою ж. Необхідно тільки враховувати знак тригонометричної функції кута .

 








Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 848;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.