Спосіб моментної точки. Побудуємо лінію впливу зусилля в стержні нижнього поясу ферми (рис.3.17) при русі вантажу по верхньому поясі.

Побудуємо лінію впливу зусилля в стержні нижнього поясу ферми (рис.3.17) при русі вантажу по верхньому поясі.

Проведемо переріз . Коли вантаж перебуває праворуч від вузла 8, зручніше розглядати рівновагу лівої відсіченої частини ферми. Складемо рівняння суми моментів всіх сил, що діють на ліву частину ферми, відносно моментної точки 6:

отже, лінію впливу зусилля при положенні вантажу праворуч від вузла 8 можна одержати, множачи ординати лінії впливу “балкової” опорної реакції на величину . Відкладаючи на лівій опорній вертикалі нагору від осі й з'єднуючи цю точку з нулем на правій опорній вертикалі, одержимо праву пряму шуканої лінії впливу.

Рис.3.17

Якщо вантаж розташований ліворуч від вузла 6, то з умови рівноваги правої частини ферми щодо тої ж моментної точки 6 одержимо:

що дозволяє побудувати ліву пряму лінії впливу зусилля , множачи ординати лінії впливу “балкової” опорної реакції на множник (рис.3.17,б).

B відповідності з розглянутим положенням вантажу , на праву пряму зносимо вузли 8, 10, 12, 14 і 16, а на ліву пряму – вузли 1, 2, 4 і 6. Як видно (рис.3,17,б), ліва й права прямі лінії впливу перетинаються під моментною точкою (точка 6).

Передатна пряма, що відповідає руху вантажу між вузлами 6 і 8, у цьому випадку збігається із правою прямою лінії впливу.

Сформулюємо у вигляді алгоритму розглянутий вище порядок побудови лінії впливу способом моментної точки:

1.При побудові правої прямої відкладаємо на лівій опорній вертикалі ординату , де а - відстань від моментної точки до лівої опорної вертикалі, — плече обумовленого зусилля відносно моментної точки.

2.Вершину опорної ординати з'єднуємо з нульовою точкою на правій опорній вертикалі й на отриману праву пряму зносимо праві вузли ферми.

3.На праву пряму зносимо моментну точку, з'єднуючи яку з нулем на лівій опорній вертикалі, проводимо ліву пряму лінії впливу.

4.На ліву пряму зносимо ліві вузли ферми.

5.Вершини вузлових ординат розсіченої панелі з'єднуємо передатною прямою.








Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 671;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.