РОЗДІЛ 2. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КРАПЕЛЬНИЦЬ І ПОЛИВНИХ СТРІЧОК

 

Що стосується крапельниць, то ці важливі елементи систем краплинного зрошення за майже 50-річний період свого розвитку в технічному плані пройшли величезний шлях: від першої крапельниці, що представляла собою поліетиленову трубку невеликого діаметра у вигляді спіралі чи просто пря-молінійного її відрізка певної довжини - до технічно складного елемента, в якому відбувається не лише гасіння тиску та дозування витрати, а ще й регу-лювання витрати при зміні робочого тиску та створення режиму течії, що мі-німізує можливість відкладання осаду тощо.

 

На перших системах краплинного зрошення в Україні застосовували до-сить дорогі поліетиленові зрошувальні трубопроводи багаторазового викори-стання на яких кріпились окремі крапельниці - водовипуски типу „Молдавія-1А”, „Горна”, КУ-1, К-383, „Таврія” та інші. Нажаль ці системи відпрацюва-ли свій строк, і в зараз майже не застосовуються . В довідниковій літературі вони добре представлені, тому в цьому посібнику їх не має потреби розгляда-

 

ти [4, 12, 17].

 

В наш час найбільшого розповсюдження набули системи з відносно де-шевими поліетиленовими стрічками, в яких вмонтовані емітери різних конс-трукцій. З точки зору строку експлуатації трубка буває однорічна, або бага-торічна. В кожної з них є свої переваги і недоліки. В принципі недоліки зво-дяться до ціни, нерівномірності зрошення і можливості повторного викорис-тання. Останнім часом стало питання вибору виробника системи краплинно-го зрошення (в основному виробника зрошувальної трубки) постільки більш як 20 фірм виробляють подібну продукцію.

 

В найбільш узагальненому вигляді всі крапельниці поділяють за спосо-бом розміщення щодо поливного трубопроводу на два основних типи (види): тупикові (ON LINE),що монтують на зовнішньому боці трубопроводу,та інтегровані (IN LINE),що розміщені всередині самого трубопроводу при йо-го виробництві. Тупикові крапельниці з’явились першими і останнім часом поступаються місцем крапельницям інтегрованим, а точніше – трубопрово-дам з інтегрованими крапельницями. Вони є зручнішими в роботі на всіх етапах їхнього використання, насамперед, завдяки меншим трудовитратам на монтаж і демонтаж систем.

Серед крапельниць, як тупикових, так і інтегрованих, розрізняють кра-пельниці з регульованими та нерегульованими витратами. Перші з них хара-ктеризуються постійними витратами в певному діапазоні зміни робочого ти-ску. Застосування їх дає можливість забезпечити вищу рівномірність водо-розподілу вздовж поливних трубопроводів більшої довжини на рівнинних ділянках і в умовах пересічного рельєфу. З технічної точки зору вони є більш


 

 


складними, а значить, і дорожчими. В нерегульованих крапельницях витрата

 

є функцією тиску. Тому вони можуть застосовуватися здебільшого на рів-нинному рельєфі, або на силових землях при використанні спеціальних схем розміщення поливних трубопроводів і засобів регулювання тиску на кожно-му поливному трубопроводі. Це робить такі схеми більш громіздкими, а сис-теми краплинного зрошення з їхнім застосуванням – дорожчими.

Крапельниці можуть також розрізнятися за способом регулювання ви-трат, режимом течії води, формою, розмірами, іншими конструктивними особливостями. В практичній роботі знання таких технічних тонкощів не є необхідним. Більш важливим, на наш погляд, є те, що тупикові крапельниці можна застосовувати лише за умови монтажу на жорстких, переважно полі-етиленових трубах циліндричної форми діаметром 12, 16, 20 та 25 мм з тов-щиною стінки від 0,7 до 2,2 мм. А інтегровані крапельниці можна встанов-лювати як у жорстких трубах, так і плівкових. При цьому в жорстких трубах можуть монтуватися інтегровані крапельниці, як правило, двох видів за фор-мою – плоскі та циліндричні. За всіх інших рівних умов застосування перших

 

є більш доцільним, оскільки вони створюють менший опір всередині труби, а, отже, при їхньому застосуванні втрати тиску вздовж трубопроводу будуть меншими. Це дає можливість використовувати трубопроводи більшої довжи-ни при одній і тій самій рівномірності водоподачі, особливо за умови засто-сування крапельниць з нерегульованими витратами.

 

Що стосується плівкових трубопроводів з інтегрованими крапельниця-ми, то за конструкцією принципом їхнього розміщення можна виділити два основні типи: трубопроводи з крапельницями, що розміщуються дискретно, через певний інтервал всередині трубопроводу, та крапельниці, що мають форму суцільного лабіринту з регулярно влаштованими впускними та випус-кними отворами, розташованими з внутрішнього та зовнішнього боків тру-бопроводу, відповідно. При цьому крапельниці першого типу можуть бути як регульованими, так і нерегульованими; другого – здебільшого нерегульовані.

 

Плівкові трубопроводи обох типів є сьогодні найбільш поширеними. За-вдяки появі плівкових трубопроводів з інтегрованими крапельницями крап-линне зрошення отримало широке і практично безальтернативне викорис-тання для поливу овочевих, баштанних і багатьох цінних технічних культур у відкритому ґрунті.

Всі поливні трубопроводи можна розділити на декілька видів:

- стрічки (плівкові трубопроводи) –отримують при склеюванні смужок по-ліетилену, в результаті чого утворюється канал водовипуску (Aqua TraXX, T-Tape, Ro-DRIP);

- трубки –центрально витягнутий продукт,що отримують за допомогоюекструдерів (Drip In, ЭЛКО, Eurodrip, Netafim).

 

Класифікація за типом крапельниці :

 

- жорсткі крапельниці – окремий елемент трубки краплинного зрошення звеликою кількістю лабіринтів. Бувають плоского і круглого типу (Drip In,

 

ЭЛКО, Eurodrip, Netafim);


 

 


- м’які крапельниці – невіддільний елемент трубки краплинного зрошення

 

(Aqua TraXX, T-Tape, Ro-DRIP).

 

Класифікація за ступенем компенсованості :

- не компенсовані – при зміні тиску змінюється витрата води(Drip InClassic, new GR Eurodrip);

- компенсовані – при зміні тиску всередині трубки краплинного зрошеннявитрата води залишається незмінною (Aqua TraXX, T-Tape, Drip In PC, PC2 Eurodrip).

 

Нині на ринку України представлена велика кількість плівкових трубо-

 

проводів з інтегрованими крапельницями, переважно зарубіжних виробників. Далі наведені технічні характеристики найпоширеніших трубопроводів в Україні.

Звичайно, всі ці крапельні трубопроводи мають різні технічні характери-стики (діаметр, товщину стінки, відстань між крапельницями, величину ви-трат тощо) та вартість. Тому при облаштуванні системи зрошення вибір типу поливного трубопроводу є складним завданням і має здійснюватися кваліфі-кованими фахівцями. Треба сказати, що саме правильний вибір типу полив-ного трубопроводу та його розміщення в плані дає можливість створити сис-тему краплинного зрошення, що за своїми технічними можливостями зможе забезпечувати реалізацію технологічного процесу з потрібною надійністю. Основною вимогою при виборі поливного трубопроводу має бути максима-льна відповідність його технічних характеристик конкретним умовам засто-сування за критерієм „ціна – якість”.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 736;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.