Сірогозька зрошувальна система

 

Сірогозька зрошувальна система ( рис.1.32) розміщена на територїї Херсонської та Запорізької областей. Будівництво її розпочато в 1986 р. і здійснювалось трьома чергами на загальній площі 116,4 тис. га. Площа зрошення першої черги будівництва становить 41,6 тис. га, другої - 39,2, третьої - 35,6 тис. га [10,29,142].

Зрошення першої та другої черги зрошувальної системи здійснюється із Сірогозького магістрального каналу, до якого вода подається насосною станцією, розміщеною на ПК 29+50 Головного Каховського магістрального каналу.

Перша черга системи (північна частина масиву) забезпечується зрошувальною водою безпосередньо з Каховського водосховища, на березі якого буде споруджено другу головну насосну станцію.

Поверхня зрошуваного масиву рівнинна, розчленована балками і тимчасовими водотоками, є невеликі поди.

Грунтовий покрив представлений переважно південними чорноземами і темно-каштановими грунтами, а у подах - темно-каштановими грунтами в комплексі з солонцями і глеєсолодями. Грунтоутворюючими породами є лесовидні суглинки. Глибина залягання грунтових вод - 15-20 м.

З магістрального каналу вода надходить до розподільних каналів і за допомогою насосних станцій підкачування - до закритої міжгосподарської та внутрішньогосподарської мережі. Зрошення проводиться дощувальними машинами ²Кубань², ²Фрегат², Дніпро².

Для зменшення втрат води магістральний канал системи побудовано з горизонтальним дном і повною акумуляцією технологічних скидних вод. Технологічний процес водорозподілу та поливу автоматизовано й об¢єднано в єдину систему автоматизованого диспетчерського управління Каховської зрошувальної системи.








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 727;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.