Нижньодністровська зрошувальна система

 

Нижньодністровська зрошувальна система (рис.1.35) - зрошувальна система у Біляївському та Овідіопольському районах Одеської області, на лівому березі Дністровського лиману. Споруджена у 1964 р. Площа зрошення перевищує 37 тис. га. Розташована система на Причорноморській низовині, поверхня якої значно похилена до моря. Грунтовий покрив у межах Нижньодністровської зрошувальної системи відносно однорідний - це чорноземи південні та їхні слабоеродовані різновиди. Рівні грунтових вод залягають на глибині 2-5 м. Їх хімічний склад переважно сульфатний та гідрокарбонатно-сульфатний; мінералізація змінюється від 1 до 10 г/л і більше.

Джерело зрошення Нижньодністровської зрошувальної системи - р. Дністро, з якої вода за допомогою головної насосної станції надходить по двох напірних сталевих водоводах (діаметром 1,8 м, довжиною 7,8км) у приймальний басейн. Витрати насосної станції перекачування - 8 м3/с. Розподіл води на зрошуваному масиві здійснюють по магістральному каналу (завдовжки 28 км), відкритих розподільних каналах (загальною довжиною 411 км) та внутрішньогосподарській мережі (понад 45 км). На підвищені ділянки воду подають за допомогою насосних станцій 2-го підйому, загальна продуктивність їх - понад 3 м3/с. Для зменшення витрат води на фільтрацію та випаровування відкриті канали облицьовані збірним і монолітним залізобетоном по поліетиленовій плівці, внутрішньогосподарську мережу прокладено у залізобетонних трубах та лотках. Для поліпшення гідрогеолого- меліоративного стану земель та водно-фізичних властивостей ґрунту на площі 5,6тис.га споруджено дренаж. Зрошення здійснюють дощувальними машинами та установками [10].

На сільськогосподарських угіддях у межах Нижньодністровської зрошувальної системи вирощують овочі, картоплю, виноград, зернові культури.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 749;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.