Явкинська зрошувальна система

 

Явкинська зрошувальна система (рис.1.37) - зрошувальна система у Снігурівському, Жовтневому, Баштанському, Березнегуватському та Новобузькому районах Миколаївської області. Будівництво розпочато у 1974 р. і здійснювалось у п¢ять черг: першу (25,1 тис. га) введено в дію в 1984 р. Загальна площа зрошуваного масиву - 97 тис. га, на кінець 1990 р. площа зрошуваних земель становила 50 тис. га. Поверхня зрошуваного масиву рівнинна. Ґрунтовий покрив представлений чорноземами південними малогумусними та чорноземами звичайними неглибокими малогумусними. Грунтоутворюючі породи - леси і лесовидні суглинки.

Джерело зрошення - води Дніпра та Інгульця. Забір води здійснюють головною насосною станцією (продуктивність 25 м3/с), на внутрішньогосподарській мережі її розподіляють за допомогою 42 станцій підкачування. Протяжність магістральної мережі - 91,8 км, внутрішньогосподарської - 926, 1 км, у тому числі закритої - 813,3 км. Відкрита мережа забезпечена гідроізоляцією (бетонно-плівкове покриття). До природоохоронних заходів, запроваджених на території системи, належить: контроль за меліоративним станом земель, зрошення дощуванням, застосування колекторно-дренажної мережі для регулювання рівня грунтових вод і захисту земель від повторного засолення. Однією з екологічних проблем є необхідність зниження (до 0,7-0,9 г/л) мінералізації поливної води, що пов'язано зі скидами у р.Інгулець промислових стоків гірничо-збагачувальних комбінатів Криворізького басейну [10].

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 854;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.