Краснознам'янська зрошувальна система

Краснознам¢янська зрошувальна система ( рис. 1.26) - розміщена на півдні Херсонської області (Скадовський і Голопристанський райони) й умовно поділяється на дві частини: з самовпливним зрошенням (побудована в 1956-1966 рр.) та з механічним підйомом води (побудована в 1976 р.) [29,142].

Грунтовий покрив Краснознамянського зрошуваного масиву представлений переважно темно-каштановими солонцюватими грунтами різного механічного складу; в прибережній смузі (до 5 км від моря) поширені засолені грунти - солонці, солончаки та ін. Грунтоутворюючими породами є легкі суглинки, які перекривають пилуваті супіски і дрібнозернисті піски. Гідрографічна мережа на системі відсутня.

Грунтові води залягають на глибині від 0,5-3,0 м у південній приморській частині системи, до 2,0-12,0 м - у північній. Мінералізація грунтових вод змінюється з півночі на південний захід - від прісних до дуже солоних.

Водозабір самопливної частини системи здійснюється з Північнокримського каналу на 61-му кілометрі. На магістральному каналі побудовано 12 підпірних споруд, 51 водовипуск, вісім мостів і п¢ять аварійних скидів. На системі організовано 123 водовиділи у господарства, 1221 гідротехнічна споруда, серед яких 371 - з витратою понад 2 м3/с і 230 гідрометричних постів.

Основний спосіб поливу сільськогосподарських культур здійснюється дощувальними машинами ДДА-100МА. Крім самопливної Краснознам¢янської зрошувальної системи, на площі 24,2 тис. га збудовано та в 1976 р. введено в експлуатацію зональну зрошувальну систему з магістральним каналом загальною довжиною 30 км. Вода у зональний канал надходить з Північнокримського каналу по підводящому каналу й піднімається насосною станцією на висоту 18 м. Зрошувальну мережу виконано в закритих трубопроводах загальною довжиною 610 км, у тому числі 579 км налічує внутрішньо-господарська мережа. Полив здійснюється широкозахватними дощувальними машинами ²Фрегат², “Дніпро” ,²Волжанка² та інш.

Потрібний напір у мережі для роботи дощувальних машин забезпечує 21 насосна станція підкачування.

Характерною особливістю Краснознам¢янської зрошувальної системи є широке застосування вертикального дренажу на площі майже 100 тис. га і горизонтального - 7,0 тис. га. Управління Краснознам¢янської зрошувальної системи розміщене у м. Скадовську Херсонської області. До його складу входять чотири експлуатаційні дільниці, які об¢єднують десять гідротехнічних дільниць, оснащених механізмами для ремонтних робіт, приладами для вимірювання води, засобами зв'язку і контролю. На території Краснознам¢янського зрошуваного масиву побудовані всі рисові зрошувальні системи Херсонської області ( Скадовський, Каланчацький та Голопристанський райони)[142].

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 987;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.