Облік амортизації необоротних активів

Особливу увагу варто приділити амортизації необоротних активів. Згідно з П(С)БО 7 «Основні засоби» під амортизацією розуміють систематичний розподіл вартості, яка амортизується, суми активу протягом терміну його корисної експлуатації. Амортизаційна сума – це собівартість активу, сума що зменшує актив у фінансових звітах, за винятком ліквідаційної вартості.

На практиці велику увагу приділяють вибору методу амортизації, тому що унаслідок вибору того чи іншого методу нарахування амортизації, сума амортизаційних відрахувань буде різна, що істотно впливає на собівартість виготовленої продукції (робіт, послуг), отже, впливає на кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства. Крім того, слід врахувати, що схема розрахунку оподаткування прибутку малих підприємств відрізняється від загальноприйнятої (нараховується єдиний податок на суму виручки від реалізації).

При цьому необхідно мати на увазі, що під методом амортизації розуміється розподіл вартості засобів праці по строках їхньої служби у визначеному системному порядку. П(С)БО 7 «Основні засоби» припускає застосування шість методів розрахунку нарахування зносу: прямолінійного списання, метод зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вартості, кумулятивний, виробничий та метод передбачений податковим законодавством.

В основному всі методи передбачають визначення суми зносу через розрахунок норми амортизаційних відрахувань у відсотках та множенням цієї норми на залишкову (початкову) вартість об’єкта.

Метод прямолінійного списання. До 1 липня 1997 р. у вітчизняній практиці цей метод нарахування амортизації був основним. Відповідно до методу прямолінійного списання вартість основних засобів розподіляється рівними частками по роках терміну їхньої служби, він побудований на прямій пропорційній залежності між зношуванням і терміном служби основного засобу. Формула для розрахунку амортизаційних відрахувань по цьому методі досить проста, що є одним з його переваг:

 

Річна норма амортизаційних відрахувань = Початкова вартість – Ліквідаційна вартість
Очікуваний термін корисної служби

Приклад. Підприємство придбало автомобіль “ГАЗель – 1120” вартістю 64800 грн. Автомобіль планується використовувати 3 роки і реалізувати його неменше, ніж за 1/3 початкової вартості автомобіля. Розрахувати суму зносу. Пробіг автомобіля планується такий: 1-й рік 40 тис. км, 2-й рік –30 тис. км, 30 тис. км.

Розрахуємо місячні норми амортизації:

- початкова вартість – 64800 тис. грн.

- ліквідаційна вартість – 64800 / 3 = 21600 грн.

- очікуваний термін використання – 3 роки.

64800 - 21600 = 14400 (грн.) - розмір амортизаційних відрахувань за рік;

14400 / 12 = 1200 (грн.) – щомісячний розмір амортизаційних відрахувань.

 

Таблиця 2.2








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 705;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.