Постановка задачі компенсації реактивної потужності.

 

Одним з основних питань, що вирішуються при проектуванні і експлуатації СЕП промислових підприємств є питання компенсації реактивної потужності.

Передача значної кількості реактивної потужності з енергосистеми до споживачів є нераціональною через наступні причини: виникають додаткові втрати активної потужності і енергії у всіх елементах СЕП, що обумовлені їх завантаженням реактивною потужністю, і додаткові втрати енергії в мережах живлення.

Компенсація реактивної потужності з одночасним покращенням якості електричної енергії безпосередньо в мережах промислових підприємств є одним з основних напрямків зменшення втрат електричної енергії і підвищення ефективності роботи електроустановок підприємства.

Введення джерела реактивної потужності призводить до зниження втрат в період максимуму навантаження в середньому на 0,081 кВт/кВАр. В даний час степінь компенсації в період максимуму навантаження складає 0,25 кВАр/кВт, що значно менше економічно доцільної компенсації рівної 0,6 кВАр/кВт. Тому вирішення цього питання дасть значний економічний ефект. Слід зазначити, що з точки зору економії електричної енергії і регулювання напруги компенсацію реактивної потужності найбільш доцільно здійснювати біля її споживачів.

Найбільше сумарне реактивне навантаження підприємства, яке визначається для визначення потужності компенсуючих пристроїв рівне:

,

де – коефіцієнт неспівпадання найбільшого активного і реактивного навантаження підприємства.

 

Значення коефіцієнта неспівпадання в залежності від галузі промисловості

 

Галузь промисловості
Нафтопереробна, текстильна 0,95
Чорна і кольорова металургія, хімічна, нафтодобувна, харчова, будівельних матеріалів, паперова 0,9
Вугільна, газова машинобудівна і металообробна 0,85
Торфопереробна, деревообробна 0,8
Інші 0,75

Значення найбільших сумарних реактивної і активної потужності доводять до відома енергосистеми для визначення економічно оптимальної реактивної (вхідної) потужності, яка може бути передана підприємству в режимі найбільшого і найменшого активного навантаження енергосистеми, відповідно, і . За вхідною реактивною потужністю визначають сумарну потужність конденсаторних установок підприємства, а значенням – регульовану частину конденсаторних установок підприємства.

 








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 778;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.