Класифікація звалювально-пакетувальних машин

Звалювально-пакетувальні машини класифікуються за режимом роботи і розміщенням технологічного обладнання, а також за шириною стрічки лісу, що розробляється машиною за один прохід.

Ідея створення машин циклічної дії виникла в процесі використання ручної праці, тому в робочих пристроях цих машин копіюються окремі рухи і прийоми ручної праці. Використання машин циклічної дії є неминучим етапом, який дає змогу швидко замінити ручну працю машиною, відпрацювати конструкції технологічного обладнання для наступного етапу створення досконаліших машин циклічно-безперервної дії.

За шириною стрічки лісу, що розробляється машиною, їх поділяють на вузькозахоплювальні і широкозахоплювальні. Ширина стрічки, що розробляється машиною, є важливим її технологічним параметром. Якщо ширина стрічки лісу Δ ≥ 2 b1 (де b1 – середня відстань між сусідніми деревами), то машина належить до розряду вузькозахоплювальних, при Δ ≤ 2 b1 – до широкозахоплювальних. Вузькозахоплювальна машина може обробляти один ряд дерев.

При використанні широкозахоплювальних машин і наявності підросту можна зберегти достатню його кількість: після роботи таких машин не потрібно штучного відновлення лісу. Чим більша ширина стрічки лісу, тим менший шлях проходить машина за час розроблення одиниці площі лісосіки.

Машини циклічної і циклічно-безперервної дії за розміщенням і принципом роботи технологічного обладнання поділяються на фронтальні, кругової дії і флангове розміщення обладнання. У машинах фронтального типу технологічне обладнання розміщується спереду, тому вони можуть робити проходи на лісосіках. Аналогічно можуть працювати і машини кругової дії. Технологічне обладнання таких машин дає змогу використовувати схеми руху вздовж лісосіки без холостих ходів, що сприяє досягненню максимально можливої продуктивності.

Машини флангового типу (з фланговим розміщенням технологічного обладнання) повинні переміщуватися вздовж краю лісу, розробляючи стрічки лісу, які розміщені з одного її боку, переважно з лісового. Таке розміщення технологічного обладнання потребує використання схем руху машин, при яких стрічки лісу, що розробляються, розміщуються зліва від неї. У цьому випадку неминучі холості проходи машин.

Як базу для звалювально-пакетувальних машин використовують в основному серійні трелювальні трактори, на яких монтується технологічне обладнання. Такий напрямок при створенні спеціальних лісозаготівельних машин слід вважати правильним, оскільки використання серійних тракторів для цієї мети створює умови для відпрацювання технологічного обладнання машин з мінімальними витратами засобів і часу.

Рис.13. Класифікація звалювально-пакетувальних машин.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 746;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.