Класифікація машин за технологічним призначенням


Машини лісосічних робіт поділяються на звалювально-пакетувальні, транспортні, лісооброблювальні, навантажувальні та змішані (лісорозроблення + транспорт).

Рис. 12. Класифікація машин за технологічним призначенням.

 

Базою для звалювально-пакетувальних машин в основному є трелювальні трактори, тому досить часто за рахунок процесу пакетування параметри технологічного обладнання цих машин приймаються такими, які дають змогу використовувати їх насамперед для роботи за циклом звалювання – трелювання.

Групу транспортних машин становлять трелювальні трактори, оснащені технологічним обладнанням для збирання дерев (стовбурів) у пачки і навантажування пачки або піднімання одного її кінця для трелювання в напівзавантаженому або в напівпідвішеному положенні.

Для трелювання дерев (стовбурів) використовують гусеничні та колісні трактори, які оснащені технологічними засобами: канатно-чокерним пристосуванням, маніпулятором чи пачковим захоплювачем.

Деревообробні машини призначені для первинного оброблення деревинної сировини (очищення дерев від гілок, розкряжування стовбурів, корування стовбурів або сортиментів, подрібнення дерев, стовбурів чи сортиментів). Окрім цих операцій, лісорозроблювальні машини повинні здійснювати також переміщувальні операції, які тісно пов’язані з технологічними операціями. На сьогодні широке використання мають агрегатні машини для звалювання дерев, очищення дерев від гілок і кряжування стовбурів на сортименти.

Навантажувальні машини, які виконують відвантаження деревини на рухомий склад лісовозних доріг, в основному представлені щелепними лісонавантажувачами на базі тракторів ТДТ-55А, ТТ-4М, Т-100М, Т-130Г, рідше – стріловими тракторними й автомобільними кранами.

Машини змішаного типу виконують технологічні і переміщувальні операції. В цих машинах можуть у різних варіантах поєднуватися звалювально-пакетувальні та деревооброблювальні машини; звалювально-пакетувальні і транспортні, а інколи і навантажувальні машини. Однак із збільшенням кількості операцій, що виконуються багатоопераційними машинами, вони стають менш придатними для транспортного процесу внаслідок великої маси технологічного обладнання. До машин змішаного типу належать звалювально-трелювальні (ЗТМ).








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1006;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.