Класифікація технологічних процесів

За складом технологічних операцій, що виконуються на лісосіці виділяють шість груп.

До І групи входить 7 технологічних процесів. На лісосіці виконується одна технологічна операція – зрізування дерев. Переміщувальні операції – зіштовхування (зняття) дерев із пнів і подача їх в пакетувальний пристрій машини – тісно пов’язані з технологічною операцією і виконуються однією машиною.

За ІІ групою технологічних процесів виділяють 2 технологічні операції: зрізування дерев і очищення їх від гілок. Такі переміщувальні операції тісно пов’язані з технологічними операціями і тому повинні виконуватися однією машиною. Можна організувати відділення зелені і подрібнення гілок.

ІІІ групу становлять два технологічні процеси. На лісосіці виконуються 3 технологічні операції – зрізання дерев, очищення їх від гілок і кряжування стовбурів. Переміщувальні операції – зіштовхування дерев із пнів, подача їх в робочі органи машини, а сортиментів – у пакетувальний пристрій та вивантаження пачок сортиментів – тісно пов’язані з технологічними операціями і тому доцільно їх виконувати однією машиною. Можна організувати відділення зелені і подрібнення гілок.

ІV групу становить технологічний процес на лісосіці, де виконуються 2 технологічні операції: зрізування дерев і їх подрібнення. В результаті отримуємо зелену тріску, яку пізніше необхідно сортувати. Переміщувальні операції – зіштовхування дерев із пнів, подача їх в робочі органи машини, а скіпки – в контейнер – тісно пов’язані з технологічними операціями і тому доцільно їх виконувати однією машиною.

До V групи належить технологічний процес на лісосіці, де виконуються 3 технологічні операції: зрізування дерев, очищення їх від гілок і подрібнення стовбурів. В результаті отримуємо необкоровану тріску, від якої надалі потрібно відділяти та відсортовувати кору. Переміщувальні операції – зіштовхування дерев із пнів, подача їх в робочі органи машини, а скіпки – в контейнер – тісно пов’язані з технологічними операціями і тому доцільно їх виконувати однією машиною.

До VІ групи належить технологічний процес на лісосіці, де виконуються 4 технологічні операції: звалювання дерев, очищення їх від гілок і подрібнення стовбурів. У результаті отримуємо чисту тріску. Переміщувальні операції – зіштовхування дерев із пнів, подача їх в робочі органи машини, а скіпки – в контейнер – тісно пов’язані з технологічними операціями і тому доцільно їх виконувати однією машиною.

Що стосується відвантаження дерев, стовбурів, сортиментів і контейнерів, то ці операції не мають тісного зв’язку з технологічними операціями і можуть виконуватися іншою машиною (самозавантажувальною транспортною машиною).

Класифікація за складом технологічних операцій, виконаних на лісонавантажувальному пункті, необхідна при складанні схем технологічного обладнання, машин і встановленні типажів вантажних пунктів (верхніх складів). Виділяють 8 груп технологічних процесів.

До першої групи належать технологічні процеси № 1; 8; 11; 13; 14 і 15 – лісонавантажувальних пунктів немає.

Другу групу становлять технологічні процеси № 2; 9 і 12. На навантажувальних пунктах проводиться тільки завантаження деревинної сировини.

До третьої групи належить технологічний процес № 3, коли виконується тільки одна технологічна операція – обчищення дерев від гілок. Переміщувальна операція – завантаження лісу виконується окремою машиною.

Четверту групу становить технологічний процес № 10, коли на відвантажувальному пункті виконується одна технологічна операція – кряжування стовбурів. Переміщувальні операції – сортування і пакетування сортиментів доцільно виконувати однією машиною. Відвантажування лісоматеріалів виконується спеціальною машиною.

П’яту групу становить технологічний процес № 4; здійснюється дві технологічні операції: очищення дерев від гілок і розкряжування стовбурів. Відвантаження виділяється в самостійну операцію.

До шостої групи належить технологічний процес № 5; виконується одна технологічна операція – подрібнення дерев. Завантаження контейнерів виділяється в окрему самостійну операцію.

Сьому групу становить технологічний процес № 6; виконуються дві технологічні операції: очищення дерев від гілок і подрібнення стовбурів.

Восьму групу становить технологічний процес № 7; виконуються три технологічні операції: очищення дерев від гілок, обкоровування та подрібнення стовбурів.

Згідно з класифікацією за видом продукції, яка вивозиться, технологічні процеси поділяють на чотири групи.

До першої групи належать два технологічні процеси (№ 1 і 2). Технологічні процеси цієї групи найпростіші. У лісі виконується лише одна технологічна операція – звалювання дерев.

Другу групу становлять три технологічні процеси (№ 3; 8 і 9) з вивезенням стовбурів. У лісі виконуються дві технологічні операції: зрізування дерев і очищення їх від гілок.

До третьої групи входять чотири технологічні процеси (№ 4; 10; 11 і 12) з вивезенням сортиментів. У лісі виконуються три технологічні операції: зрізування дерев, очищення їх від гілок і кряжування стовбурів.

До четвертої групи відносять шість технологічних процесів (№ 5; 6; 7; 13; 14 і 15) з вивезенням тріски. У лісі виконуються від двох до чотирьох технологічних операцій. Таким чином передбачається вивезення: зеленої тріски (№ 5 і 13), не відділеної від кори тріски (№ 6 і 14) та чистої тріски (№ 7 і 15).

 

 

Рис.11. Основні технологічні процеси лісосічних робіт.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 1020;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.