ВПЛИВ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КУЛЬТУРНИХ ПРОЦЕСІВ НА ОСВЇТНЬО-КУЛЬТУРНЕ ВІДРОДЖЕННЯ В УКРАЇНІ. ПЕРШІ УКРАЇНСЬКІ ВЧЕНІ: П. РУСИН І Ю. ДРОГОБИЧ

Українське культурне відродження розгорталося на націона­льній основі, але, безперечно, в тісному зв'язку і під впливом сві­тових культурних процесів. На зміст, характер і спрямованість української суспільної думки, освіти й культури справили вплив ідеї Гуманізму і Реформації, які панували у Європі у ХУЇ-ХУІІ ст. Гуманізм епохи Відродження знаменував собою становлення нових відносин у Європі- На противагу феодальній ідеології, в основі якої був Бог, гуманістична філософія звертає увагу на лю­дину, її утвердження в поцейбічному світі, на пошук людського щастя, яке гуманісти вбачали в свободі й освіченості особистості, в справедливому суспільному ладі. Гуманізм зародився в Італії і швидко поширився на Інші країни Європи. З пробудженням наці­ональної свідомості, інтересу до рідної історії, культури, мови, з виникненням потреби у розвитку освіти й науки гуманістичні ідеї знаходять поширення і на Україні. Їх провідниками здебільшого були представники української інтелігенції, які навчалися в поль­ських та західноєвропейських університетах.

У списках зарубіжних студентів, починаючи з XIV ст., можна віднайти українців, які за національною приналежністю значили­ся як КЦТЕКиЗ, КОХОЇАІ^иЗ, Ки55ІСи8 (Рутенія і Роксоланія - це назви України, поширені в Західній Європі в ті часи).

Чимало українців, які навчались за кордоном, стали відомими вченими, професорами, медиками, поетами, художниками, пред­ставниками гуманістичної культури на Заході..

Серед них Юрій Дрогобич, або Юрій Котермак чи Георгій з Русі (1450-1494), що народився в Дрогобичі на Прикарпатті, в родині ремісника. На честь рідного міста вибрав псевдонім Дро­гобич. Середню освіту отримав у М.Дрогобичі та Львові. Навчав­ся в Краківському й Болонському університетах. Здобув ступінь доктора філософії й медицини. Займав посаду ректора медицини та вільних мистецтв у Болонському університеті, викладав мате­матику й астрономію. Повернувшись до Польщі, викладав меди- • цину й астрономію в Ягеллонському університеті. Університети, де вчився й викладав Ю.Дрогобич, були найбільшими гуманісти­чними центрами в Європі. Вчителями Ю.Дрогобича були такі відомі італійські гуманісти, як філософ Джовані Гацоні, астроном і медик Джироламо Манфреді, астроном із Кракова Мартін Регіс та ін. Учнями Дрогобича були такі згодом відомі діячі, як поет-гуманіст Конрад Цельтіс з Німеччини, польський астроном Ніко-лай Копернік та ін._______

Ю.Дрогобич - перший віт­чизняний автор друкованої книги. В 1483р. у римській ти-пографії Зільбера була надру­кована його книга ^Прогнос­тична оцінка нинішнього 1481 року" латинською мовою, яка починалася вступом у вигляді вірша, що дає підстави вважати його першим гуманістичним поетом України. Його перу на­лежить декілька наукових тракта­тів в галузі астрономії та геогра­фії. Ю.Дрогобич - вчений зі світовим ім'ям, ряд його праць зберігається в університетських бібліотеках Західної Європи.

До українських гуманістів також належали Павло Русин із Кросна - нині територія Польщі ( близько 1470 - близько 1517 ), Лукаш з Нового Міста (р.н.невід. - 1542). Станіслав Оріховсь-кий-Роксолан (1513-1566) та ін.

Педагог і поет-гуманіст Павло Русин народився на території, заселеній лемками - українська етнічна група, яка нині проживає на території Закарпатської області, Польщі, Чехії, Словакії. За­кінчив Грейсвальдський університет у Німеччині. Все його пода­льше життя пов'язане з педагогічною та видавничою діяльністю у Краківському університеті. У 1506 році йому присвоєний уче­ний ступінь магістра.

Серед учнів П.Русина були видатні слов'янські поети XVI ст. Ян Лантишек, Ян з Вицліни, майбутні письменники та педагоги, вихідці з України та Білорусії. П.Русин видавав твори хорватсь­ко-угорського письменника Яна Паннонія.

У 1491 р. у Кракові П.Русин приймав участь у роботі типо-графії Ф.Швайпольта по друкуванню та виданню кириличним шрифтом перших книжок слов'янською мовою. Серед них був Часослов для навчання дітей грамоті в Україні, Білорусії та Росії. Після зруйнування католицьким духовенством давньоруських книгосховищ на західноукраїнських землях, П.Русин вважав їх видання великою перемогою у відродженні освіти на Україні. Як і Ю.Дрогобич, він писав латинською мовою. Літературна спад­щина П.Русина величезна. Тільки в збірці "'Пісні Павла Русина з Кросно" нараховується більше 4 тис. рядків. Його твори були знайдені в архівах і почали вивчатися українськими та польськи­ми вченими трохи більше ніж ЗО років тому.

Високу оцінку дістав внесок українців в європейську гуманіс­тичну культуру часів. Відродження "Вихідці з Українських сте­пів", повертаючись на батьківщину після навчання в Європі, яке іноді тривало 10-15 років, не полишали своєї діяльності. Навколо них гуртувалися прогресивна українська молодь, формувалися послідовники.

Таким чином, гуманістична культура доби Відродження зро­била значний вплив на розвиток українського духовного життя. А доробок українських гуманістів цілком справедливо вважати час­тиною культурної спадщини України.








Дата добавления: 2015-01-24; просмотров: 964;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.