Перезавантаження і невагомість, теплота

При прискореному русі системи можуть виникнути особливі стани, що називаються перевантаженнями і невагомістю.

Для біологічних об'єктів невагомість – незвичайний стан, хоча і в буденному житті зустрічаються короткочасні періоди часткової невагомості: стрибки, гойдалки, початок руху вниз швидкісного ліфта і т.п.

Потік випромінювання, що випускається 1м2 поверхні, називають енергетичним випромінюванням Re. Воно виражається у ватах на квадратний метр (Вт/м2).

Нагріте тіло випромінює електромагнітні хвилі різної довжини хвилі. Виділимо невеликий інтервал довжин хвиль від λ до λ + dλ. Енергетичне випромінювання, відповідне цьому інтервалу, пропорційне ширині інтервалу:

dRλ = rλdλ, (6.39)

де rλ – спектральна щільність енергетичного випромінювання тіла,що дорівнює відношенню енергетичного випромінювання вузької ділянки спектру до ширини цієї ж ділянки, Вт/м.

Залежність спектральної щільності енергетичного випрмінювання від довжини хвилі називають спектром випромінюваннятіла.

Здатність тіла поглинати енергію випромінювання характеризують коефіцієнтом поглинання,що дорівнює відношенню потоку випромінювання, що поглинається тілом, до потоку випромінювання, що падає на нього:

α = Фпоглпад. (6.40)

 

Тіло, коефіцієнт поглинання якого рівний одиниці для всіх частот, називають чорним.

Тіло, коефіцієнт поглинання якого менший одиниці і не залежить від довжини хвилі світла, що падає на нього, називають сірим.

Теплообмін відбувається за допомогою теплопровідності, конвекції, випаровування і випромінювання (поглинання).

δ = ασ – приведений коефіцієнт випромінювання.

Re = δT4 - закон Стефана - Больцмана.

Застосуємо закон Стефана-Больцмана до нерівноважного випромінювання, до якого, зокрема, відноситься випромінювання тіла людини.

Якщо роздягнена людина, поверхня тіла якого має температуру Т1, знаходиться у кімнаті з температурою Т0, то його втрати випромінюванням можуть бути обчислені таким чином. Людина випромінює зі всієї відкритої поверхні тіла площі S потужність Р1 = SδT41. Одночасно людина поглинає частину випромінювання, що потрапляє від предметів кімнати, стін, стелі і т.п. Якби поверхня тіла людини мала температуру, рівну температурі повітря у кімнаті, то випромінювані потужності, що поглинаються, були б однакові і рівні:

Р0 = SδT04, (6.41)

Така ж потужність поглинатиметься тілом людини і при інших температурах поверхні тіла. На підставі двох останніх рівнянь одержуємо потужність, що втрачається людиною при взаємодії з навколишнім середовищем за допомогою випромінювання:

Р = Р1 – Р0 = Sδ (Т14 - Т04). (6.42)

Для одягненої людини під Т1 слід розуміти температуру поверхні одягу. Приведемо кількісний приклад, що пояснює роль одягу.

При температурі навколишнього середовища 180С (291 К) роздягнена людина, температура поверхні шкіри якої 330 С (306 К), втрачає щомиті за допомогою випромінювання з площі 1,5м 2 енергію:

Р = 1,5•5,1•10-8(3064- 2914) Дж/с ≈ 122 Дж/с. (6.43)

При тій же температурі навколишнього середовища у бавовняному одязі, температура поверхні якої 240С (297 К), щомиті втрачається за допомогою випромінювання енергія:

Род = 1,5•4,2•10-8(2974 -2914) Дж/с ≈ 37 Дж/с. (6.44)

Сила світла I - характеристика джерела світла – виражається у канделах (кд).

Кандела– сила світла, що спускається поверхнею площі 1/600000 м2 повного випромінювача у перпендикулярному напрямі при температурі випромінювача, рівній температурі твердіння платини, та тиску 101 325 Па.

Світловим потоком Фназивають середню потужність випромінювання, що оцінюється по світловому відчуттю, яке вона створює.

Одиницею світлового потоку є люмен (лм). Люмен– світловий потік, що випромінюється точковим джерелом у тілесному куті 1 ср при силі світла 1 кд.

Світимістюназивають величину, яка рівна відношенню світлового потоку, що спускається поверхнею, до площі цієї поверхні:

R = Фвипр/S. (6.45)

Для оцінки випромінювання або віддзеркалення світла у заданому напрямі вводять світлову величину, що називається яскравістю. Яскравість визначають як відношення сили світла dI елементарної поверхні dS у заданому до проекції поверхні на площину, перпендикулярну цьому напряму:

, (6.46)

де a - кут між перпендикуляром до поверхні, що світиться, і заданим напрямом.

Одиниця яскравості – кандела на квадратний метр (кд/м2). Світловий еталон за сформульованих вище умов відповідає яскравості 6·105 кд/м2.

Джерела, яскравість яких однакова в усіх напрямах, називають ламбертовськими; строго кажучи, таким джерелом є тільки чорне тіло.

Освітленістюназивають величину, що дорівнює відношенню потоку, падаючого на дану поверхню, до площі цієї поверхні:

Е = Фпад/S. (6.47)

Приклад вирішення задачі:

Нехай людина знаходиться у кабіні ліфта (у ракеті), який піднімається угору з прискоренням а .На людину діє сила тяжіння mg і сила реакції опори N. За другим законом Ньютона:

N + mg = ma

або у скалярній формі, з урахуванням напряму сил:

 

N – mg = ma, N = m (g + а).

У цьому випадку сила реакції опори більша сили тяжіння (N > mg) і виникають перевантаження. Так, якщо а = g, то N = 2mg (двократне перевантаження), якщо а = 2g, то N = 3mg (триразове перевантаження), і т.д. Перевантаження виражається відношенням :

η = N/(mg).








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 739;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.