Технічний нагляд і утримування вантажно-розвантажувальних машин і механізмів

Щоб реалізувати високу продуктивність, забезпечити безпеку робіт і зберегти цілість вантажів вантажно-розвантажувальні машини і ме­ханізми мають утримуватись у справності і правильно експлуатуватись.

За технічний стан машин і обладнання, правильну їх експлуатацію відповідає працівник, який безпосередньо працює на них.

Вантажопідйомні машини, вантажозахватні органи і пристрої мають бути виготовлені і утримуватись відповідно до правил Держтехнагляду і перед експлуатацією пройти в повному обсязі технічний огляд на підприємстві, де вони виготовлені.

Всі захватні пристрої, передусім гаки і стропи, мають проходити регу­лярний огляд комісією Держтехнагляду, дані про огляд фіксуються на навішених бірках (вантажопідйомність, дата випробування).

Нові крани, що надходять із заводів на підприємствах, і далі періодич­но (раз в 3 роки) в процесі їх експлуатації мають проходити повний технічний огляд, який включає перевірку технічного стану, статичне і ди­намічне випробування. Ці роботи виконуються під наглядом спеціальної комісії, до якої має входити інспектор Держтехнагляду.

Під час статичних випробувань кран піднімає вантаж масою на 25% більше номінальної вантажності на висоту 200-300 мм і витримує 10 хви­лин. Вантаж при цьому не повинен опускатись і не повинна виникати де­формація в конструкціях крана.

Під час динамічних випробувань вантаж піднімається і опускається з різними швидкостями масою на 10% більше за номінальну вантажність.

Всі машини і механізми, що належать МЧ і МЧД, повинні мати технічний паспорт і інвентарний номер, а автокрани і самохідні машини крім того — зареєстровані в ДАІ (Державній автомобільній інспекції).

Вантажно-розвантажувальні машини, що перебувають в експлуатації, мають не менш як 2 рази на рік проходити огляд, статичне і динамічне ви­пробування, а також осінній огляд для перевірки їх готовності до роботи в зимових умовах.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 769;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.