Основні технічні параметри і продуктивність вантажно-розвантажувальних машин

Основні техніко-експлуатаційні показники вантажно-розвантажу­вальних машин:продуктивність, вантажопідйомність, енергоємність, ма­теріалоємність, надійність, рівень стандартизації і уніфікації, ергономічні, економічні та інші показники.

Найбільш характерним і найважливішим із показників є продуктив­ність.

Продуктивність машини— це кількість вантажу, яка може бути пере­роблена за певний період часу. Кількість вантажу може вимірюватись тон­нами, кубічними метрами, штуками.

Продуктивність буває технічна і експлуатаційна.

Технічна продуктивність— це кількість вантажу (т, м3, штук), яка може бути перероблена машиною за одну годину безперервної роботи в умовах повного використання всіх технічних можливостей машини, правильної організації роботи і достатньої кваліфікації обслуговуючого персоналу.

Експлуатаційна продуктивність— це кількість вантажу (т, м', штук), яка може бути перероблена протягом певного часу в конкретних умовах, з додержанням вимог технології, правильної організації праці. На відміну від технічної, вона враховує неповне використання машини за часом і

 

 

 

 

До найпростіших пристроїв, інвентарю та інструментів, що викорис­товуються на вантажно-розвантажувальних роботах, належать: ломи, мо­лотки, кувалди, клини, драбини, ланцюги, троси та інші. Перехідні місткивикористовуються для перекриття простору між підлогою дверного отвору вагона і підлогою рампи складу. Можуть укла­датись горизонтально або трохи похило, якщо рівень підлоги в складі і рівень підлоги вагона не співпадають. Виготовляються із рифлених листів сталі шириною 1700 мм. Східці і трапивикористовуються для проходження вантажників і про­їзду навантажувачів зі складу у вагон і навпаки у випадках, коли підлога складу розміщена на рівні головки рейки і нижче, а також у випадках укла­дання вантажів штабелем вище 2 метрів. Виготовляють їх із дощок товщи­ною 60 мм, обладнують гаками для кріплення за дверну рейку вагона. Домкративикористовують для піднімання вантажів на невелику ви­соту. Бувають: рейкові (рис. 6.2), гвинтові (рис. 6.3), гідравлічні (рис. 6.4).    

Рейковий домкратявляє собою металеву станину, всередині якої пе­реміщується зубчата рейка. Ця рейка зчеплена із зубчатою шестернею, що обертається за допомогою рукоятки або іншого приводу. Рейковий домкрат обладнується спеціальним гальмовим пристроєм для запобігання самороз-кручування шестерні і опускання рейки під дією сили тяжіння вантажу. Гвинтовий домкраттакож являє собою сталеву станину, всередині якої обертається сталевий гвинт за допомогою рукоятки чи іншого приво­ду. Обертаючись, гвинт піднімається або опускається. Гвинт виконаний самогальмуючим і не потребує спеціального гальмового пристрою. Ван­тажність гвинтових домкратів сягає до 20 т.

Гідравлічний домкратвикористовує тиск рідини (масла). В циліндр з поршнем за допомогою плунжерного насоса нагнітається масло, яке піднімає поршень, а з ним і вантаж. Опускання поршня здійснюється в ре­зультаті зниження тиску масла за допомогою крана, який також регулює швидкість опускання. Гідродомкрати бувають різної вантажності, яка досягає 200 і більше тонн. Гідродомкрати вантажністю до 5 τ використовуються для закриття люків у напіввагонах, а вантажністю до 150-200 τ для підйому рухомого складу в депо і пунктах зміни візків. Ручні візкирізних видів застосовуються для переміщення вантажів невеликої маси (до 0,5 т), бувають 3- і 4-вісні. Серед великої їх різно­манітності зустрічаються гідравлічні візки з вилковим пристроєм. Ручні візки з підйомними вилами (рис. 6.5) використовуються в невеликих складах тарно-штучних вантажів, багажних відділеннях і камерах схову ручної поклажі. Вили візка заводять під вантаж. Шляхом 5-6 погойдувань дишла, яке зв'язане з гідродомкратом, вили з вантажем за 15-20 секунд

 

 

піднімаються на висоту до 100 мм. Опускання вил здійснюється під дією ваги вантажу шляхом зниження тиску масла в гідродомкраті.

Роликовий лом(рис. 6.6) використовується для ручного переміщення важких вантажів на невеликі відстані по рівній і твердій поверхні, скла­дається із штанги, лопатки і ролика, влаштованого на нижньому товстішо­му кінці штанги. Коротким плечем роликового лома є лопатка, а довгим — рукоятка штанги довжиною до 1,5 м. Вантажопідйомність роликового ло­ма — 1-3 тонни. Для переміщення одного вантажного місця іноді викори­стовуються три роликові ломи: один спереду, два ззаду, або один ролико­вий лом як спрямовуючий в комплекті з роликовими ланцюгами.

Роликові ланцюги(рис. 6.7) використовують для горизонтального пе­реміщення важких вантажів ручним способом або лебідкою. Завдяки шарнірним сполученням ланок ланцюга вони легко проходять по нерівній твердій поверхні.

Роликові сліги(рис. 6.8) призначені для переміщення тарних ван­тажів, які мають рівну і тверду нижню поверхню. Рама і ролики, вмонто­вані в раму на осях, складають роликовий конвейєр. В пере­вернутому стані вони можуть використовуватись як низькі багатоопорні візки. На слігах, розміщених горизонтально, можна переміщати вантажі масою до 3 т, при цьому вантаж має одночасно опиратись не менш як на три ролики. Після роботи ролики чистять і зма­щують

 

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 3465;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.