Блоки, поліспасти, талі і підвісні візки

Найпростіші машини і механізми використовуються при елементній механізації для вертикального і горизонтального переміщення тарно-штучних і навалочних вантажів.

Для вертикального переміщення вантажівзастосовуються такі най­простіші вантажопідйомні механізми періодичної дії: блоки, поліспасти, талі, підвісні візки, підйомні лебідки.

Для горизонтального переміщення вантажівзастосовуються такі найпростіші машини і механізми періодичної дії: тягові лебідки, механічні лопати, скреперні механізми, механічні візки.

Указані механізми можуть застосовуватись самостійно і в складі більш складних вантажно-розвантажувальних машин (навантажувачів, кранів тощо).

Блок— це диск, який обертається на осі і має на ободі жолоб. В жолоб вставляється трос або ланцюг. Блоки бувають нерухомі (спрямовуючі) і рухомі, вісь яких під час піднімання вантажу може переміщатись, регулю­ючи довжину плеча підйому.

Поліспаст— це сукупність рухомих і нерухомих блоків, з'єднаних од­ним канатом. Поліспасти бувають силові, що дають виграш у силі за раху­нок збільшення довжини каната, і швидкісні, що дають виграш у швидкості.

Таль— це підвісне вантажопідйомне обладнання з ручним, електрич­ним, пневматичним чи гідравлічним приводом. Бувають стаціонарні і пе­ресувні (з одним чи двома візками, підвішеними до рейок, або поставлени­ми на рейки).

Таль з електричним приводом називається тельфером.Тельфер (рис. 6.9) складається з таких основних частин: вантажного барабана, ка­ната, підвіски з гаком, редуктора і привода (електродвигуна).

 

Таль може управлятись важільними перемикачами або кнопковим пристроєм з кабіни чи підлоги складу. На рис. 6.10 приведені основні ви­ди талей.

Підвісні візкипризначені для піднімання і переміщення штучних ван­тажів на підвішених до стелі рейках.

Механізм підйому візка складається з 1-2 електроталей. Механізм пе­ресування складається з двох чотириколісних опорних візків. Вантаж­ність найбільш поширеного візка ТМП-501 — 5 τ (рис. 6.11), висота підйо­му — 12 м, швидкість підйому — 8 м/хв.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1995;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.