Умови проходження рухомого складу на рейковій колії

Залізничний рухомий склад не має рульового управління, траєкторія його руху визначається рейковою колією.

Для направлення руху коліс по рейкам необхідне дотримання таких умов:

• колеса мають бути глухо насаджені на вісь, тобто не мають зміщатись
на осі або повертатись відносно її. Вісь з глухо насадженими (запресо­
ваними) колесами називається колісною парою.Дві-три колісні пари
об'єднують жорсткою рамою, яка називається візком;

• колеса з внутрішнього боку бандажів повинні мати вертикальні висту­
пи, які називають гребенями або ребордами, що запобігають виходу
коліс з рейкової колії;

• ширина рейкової колії має бути постійною на прямих відрізках лінії
(1520 мм) і плавно розширюватись при проходженні кривих в залеж­
ності від радіусу;

• конічна поверхня бандажів коліс повинна мати ухил 1 ;20, що забезпе­
чує повернення коліс в середнє їх положення на рейках і завдяки цьо­
му — плавність руху, рівномірне стирання поверхні; щоб колеса
рівномірно трркались рейок, рейкам також надають ухил в середину
колії1:20,щоназиваєтьсягадухиломрейок;

• зазор між гребенями коліс і боковими гранями головок рейок має бу­
ти величиною:

 

 


 

 

Сили, які передаються від рухомого складу 2.10.2. Силова дія рухомого складу на рейкову колію і діють на рейкову колію, мають такий характер і напрямок дії: • сили нормального або вертикального тиску,що призводять до осідання колії і вигинання рейок. В нерухомому стані — це вертикаль­ на сила ваги рухомого складу, що припадає на одну вісь: її називають осьовим або статичним навантаженням.В рухомому стані — ця сила називається динамічним навантаженням,вона не постійна і залежить від нерівностей на поверхні катання рейок, деформації колії, пруж­ ності ресор, змін в траєкторії руху, інших випадкових факторів, що викликають підскакування і вертикальні коливання рухомого складу. Динамічне навантаження може перевищувати статичне в 1,5-4 рази; • сили боковоготиску — це горизонтальні поперечні сили, що виника­ ють при поперечному коливанні рухомого складу і повертанні його иа кривих ділянках колії; • поздовжні горизонтальні сили(сили угону від прискорення або галь­ мування поїзда, напруження від дії температур). Всі ці сили враховуються у конструюванні верхньої будови колії і хо­дових частин рухомого складу. 2.11. Рейкова колія на прямих і кривих ділянках колії 2.11.1. Ширина колії і рівень рейкових ниток залізничної лінії Шириною коліїназивають відстань між внутрішніми боковими гра­нями головок рейок, яка вимірюється на рівні 13 мм нижче поверхні ко­чення.

 

Раніше ширина колії на прямих ділянках дорівнювала 5 англійським футам, тобто 1524 мм, тепер вона установлена 1520 мм. Така ширина колії утримується на всіх прямих ділянках і на кривих радіусом більше 650 м.

За радіусів кривих від 650 до 450 м, ширина колії установлена 1530 мм, за радіусів 449 м і менше — 1535 мм. На лініях, що існують з раніше укладеною колією, допускається ширина колії 1520 мм в кривих радіусом від 349 до 650 м.

Для колії на залізобетонних шпалах ширина колії на прямих та кри­вих ділянках за радіуса 300 м і більше встановлена одинаковою — 1520 мм.

Забезпечити абсолютно точну ширину колії неможливо, тому ITTE допускає відхилення від встановлених норм на розширення + 8 мм і на звуження — 4 мм. На ділянках з дерев'яними шпалами, де швидкість руху не перевищує 50 км/год, допускаються відхилення + 10 мм і — 4 мм.

Ширина колії більше 1546 мм і менше 1510 мм в усіх випадках не до­пускається.

Головки двох рейок колії на прямих ділянках і на кривих радіусом 4000 м і більше мають бути на одному рівні — рівні головок рейок (РГР). Дозволяється одну із рейкових ниток постійно на всій довжині прямої ділянки лінії (крім тунелів) утримувати на рівні 6 мм вище другої. На 2-колійній лінії підвищується, як правило, бровочна нитка. Перелік та­ких ділянок затверджується наказом начальника дистанції колії.

Необхідно уникати так званих «перекосів» — частої зміни відхилень вниз і вверх відносно РГР. Колійні перекоси спричиняють поперечні ко­ливання рухомого складу, небезпечні для руху поїздів.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1617;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.