Завдання 1. Вивчення поздовжньої сферичної аберації.

1. Зібрати схему згідно рис.2 і відцентрувати лінзи 2 і 3 відносно сітки освітлювача.

2. Лінзу коліматора поставити так, щоб сітка освітлювача знаходилась в її фокусі. Досліджувану лінзу присунути впритул до лінзи коліматора і, переміщуючи екран 4, одержати найбільш різке зображення сітки. Зробити відлік положення екрана.

Рис.2.

 

3. Встановлюючи послідовно діафрагми, починаючи з найменшої, послідовно отримати найчіткіше зображення сітки на екрані.

4. Визначити глибину різкості зображення шляхом переміщення екрана вздовж оптичної лінзи в ту чи іншу сторону відносно досліджуваної лінзи до виникнення слаборозмитого зображення. Різниця відліків положення екрана для двох крайніх дещо розмитих зображень дає глибину різкості S’. Середнє значення з тих же відліків дозволить визначити віддалі S’ від лінзи до абераційного зображення сітки.

5. Приймаючи відстань від лінзи до зображення сітки при найменшій діафрагмі за фокусну відстань f’D, обчислити сферичну аберацію за формулою (20) для кожної діафрагми. При цьому слід враховувати знак S’ .

6. За одержаними даними побудувати графік залежності аберації від діаметрів діафрагми, а також графік залежності S’ від діаметрів діафрагми.

Таблиця

Результати вимірювань та обчислень

d, мм S’ S’ f’D dS’







Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 665;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.