ПАЛЕОЛІТ

Палеоліт (стародавній кам'яний вік) — перший і найтриваліший період кам'яного віку. Датується палеоліт приблизно 3 млн. — 10 тис. років тому, хоча тривалість його на різних континентах була далеко неоднаковою. Це час появи людини і формування її сучасного фізичного типу. Протягом палеоліту людина освоїла вогонь, виготовила перший одяг, спорудила пер­ші житла. Основним заняттям було збиральництво і полювання. Знаряддя праці виготовлялися з кам'яних порід, найчастіше кременю, шляхом про­стого оббивання, а в кінці епохи — ретушуванням.

Первісна людина повністю залежала від сил природи, її знаряддя були примітивними і малоефективними, рівень виробництва — низьким, він ледве забезпечував мінімальні потреби існування,

За палеоліту склалися основи первіснообщинного ладу—першої в історії людства суспільної економічної формації.

Відповідно до змін у техніці виготовлення кам'яних знарядь, фізичному типі людини, у суспільних відносинах палеоліт поділяють на ранній, се­редній і пізній. У ранньому палеоліті виділяють олдувайську й ашельську, в середньому — мустьерську, а в пізньому — перигорійську, ррІньякську, солютрейську і мадленську пори (культури). Назви культур походять від назв міст, місцевостей і печер на території Західної Європи. Деякі вчені ділять палеоліт лише на два періоди — ранній і пізній, відносячи мустьєр-ську культуру до раннього палеоліту.

Вважають, що існував період, коли людині в її трудовій діяльності за знаряддя правили предмети, виготовлені самою природою: камені, пали­ці, кістки тварин. Уламки кременю, ніби штучно оброблені, називають еолітами (грецькою "еос" — зоря, "літос" — камінь), а всю епоху — еолі-тичною. Проте ні про тривалість цього періоду, ні про його конкретний зміст щось певне сказати неможливо, як неможливо довести, які саме еоліти використовувала людина, а яких ніколи не торкалася її рука.

З точки зору антропогенезу всю історію людства поділяють на три пе­ріоди, пов'язані з існуванням архантропів, палеоантропів та неоантропів.

Архантропами називають найдавніших людей типу гомо габіліс (люди­на уміла), пітекантроп, синантроп, атлантроп. Приблизно 150 тис. років І тому з'являється неандертальська людина (палеоантроті). До неоантропів, 1 або гомо сапієнс (людина розумна), належать кроманьйонці, грімальдійці, люди з верхніх шарів печери Джоу-Коу-Тянь.








Дата добавления: 2014-12-17; просмотров: 2263;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.