МЕЗОЛІТ

 

Епоха мезоліту (середнього кам'яного віку), або епіпалеоліту, на різ­них територіях Європи і Близького Сходу розпочалася не одночасно: в Середземномор'ї і в країнах Стародавнього Сходу — в ХІ-Х тисячо­літтях до н.е., а в межах Східної і Центральної Європи — у другій половині IX тисячоліття до н.е. Закінчується вона в різних місцях також не одночасно. На півдні Східної Європи перехід від мезоліту до неолітичної епохи відбувся в середині VI тисячоліття до н.е., а на більш північних територіях — у V — на початку IV тисячоліття до н.е. На території України мезолітична епоха датується кінцем IX — VI тисячоліттям до н.е.

Це час значних змін у природі Європи. Повністю закінчується льодо­виковий період і встановлюється геологічна сучасність — голоцен. Припи­няється накопичення лесу, і на його поверхні розпочинається ґрунто­творний процес і формування сучасної гідрографічної сітки, поширюються голоценові флора і фауна. Серед великих тварин, на яких полювала людина мезолітичної епохи, залишилися благородний олень, зубр, кабан тощо. Холодовитривалі тварини пізнього палеоліту зникають.

Перехід від холодного клімату палеолітичної епохи до сучасного не був раптовим. Пом'якшення клімату відбувалося поступово з періодами коливання його в бік більшої сухості чи вологості. На підставі вивчення пилкових діаграм у відкладах торфовищ та інших даних палеоботанікам вдалося визначити кілька таких періодів, а саме:

1. Дріасовий, ще досить холодний; мав два потепління: аллерод і бел-лінг; закінчується в середині IX тисячоліття до н.е.

2. Пребореальний, холодний і сухий; датується 8300-7000 рр. до н.е.

3. Бореальний, трохи тепліший і сухий (7000-5000 рр. до н.е.).

4. Атлантичний, теплий і вологий (5000-3000 рр. до н.е.).

5. Суббореальний, подібний до бореального, але трохи тепліший (3000-500рр. до н.е.).

6. Субатлантичний, подібний до атлантичного, але дещо сухіший (триває до нашого часу).

Цю періодизацію, розроблену на аналізі даних переважно північних районів, можна застосовувати і до території України.

Мезолітична епоха припадає на пребореальний, бореальний і частково на атлантичний періоди. На відміну від палеоліту, культурні шари мезо­літичних стоянок залягають неглибоко в грунті або в підґрунті, найчастіше на надзаплавних терасах.








Дата добавления: 2014-12-17; просмотров: 1702;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.