Масаж із застосуванням льоду

 

Його застосовують при свіжих травмах, при хронічних захворюваннях суглобів, хребта, можна поєднувати з класичним масажем та з масажерами.

Методика: кусочок льоду покласти в поліетиленовий пакет. Цим кусочком льоду ковзають по масажованій поверхні 2-3 хв., потім цю дільницю інтенсивно розтирають і розминають. Потім повторюють масаж льодом і так декілька разів.

 

Масаж із застосуванням меду

Цей масаж можна розглядати як додаткову методику сполучнотканинного масажу. Проводять його 1 (один) раз в місяць. Попередньо з'ясувати чи немає на мед алергії.

Методика: на маса жовану ділянку наносять тонкий шар меду. Потім масажист долонями рук поплескує, спочатку легко, потім сильніше і мед прилипає до долоні масажиста. Масаж продовжують доти, доки шкіра перестане липнути до долоні і мед збирається на них. Такий масаж продовжується 30-60 хв. Закінчують процедуру вологим обтиранням маса жованої ділянки.

 

апаратний масаж

Підводний душ-масаж. Підводний душ-масаж широко увійшов у практику комплексної відновної терапії.

Його застосовують при лікуванні травм, захворювань опорно-рухового апарату, периферичного відділу центральної нервової системи, порушень жирового обміну, дисфункції товстої кишки, тощо.

Підводний душ-масаж проводять у спеціальних ваннах-мікробасейнах розміром 2х1х0,8 м, об'ємом 1,6 м3 за допомогою апаратів «Тангентор-8», «Тангентор-4», ІЛУМ-ЗООб, и\УМ-50\У та ін. Апарат для масажу має гнучкий шланг, з якого під тиском 2-3атм викидається струмінь води. На кінці шланга закріплюють насадки різного діаметра і форми для отримання компактного масажованого струменя різної потужності. Для пом'якшення струменя апарат має регулювальний пристрій, що засмоктує повітря. Ванну заповнюють прісною, морською або мінеральною водою температури +34...-38° С.

Підводний душ-масаж посилює кровообіг шкіри та гемодинаміку, діурез та обмін речовин, активізує трофічні функції. Такий масаж сприяє швидкому розсмоктуванню крововиливів та набрякові рідини в тканинах і випотів у порожнинах суглобів, прискорює процеси відновлення рухової функції. Під впливом підводного масажу збільшується рухомість у суглобах кінцівок та хребта, пом'якшуються і стають рухомішими рубці та спайки.

Поліпшується загальний стан. Пацієнт звичайно відчуває приємне зігрівання тканин, особливо при масажі ніг, рук та попереку. Після процедури відзначають почервоніння шкіри, відчуття легкості, свіжості, бадьорості.

Під час проведення підводного душу-масажу застосовують 4 основні прийоми: погладжування, розтирання, розминання, вібрацію. Ці прийоми носять назву бімануального (дворучного) підводного масажу.

 

Вібраційний масаж — це метод лікування механічними коливаннями, що створюються спеціальними апаратами. Для передавання коливань від апарата до тіла пацієнта використовують різної форми масажні наконечники, що називаються вібраторами.

Показаннями для вібраційного масажу є захворювання і травми периферичного відділу центральної нервової системи, підгострі та хронічні форми інфекційного неспецифічного- поліартриту, бронхіальна астма поза стадією загострення, хронічна пневмонія у фазі ремісії, хронічний гастрит з секреторною недостатністю хронічні захворювання жовчних шляхів,

дискінезії кишок, хронічні неспецифічні процеси придатків яєчників та їх гіпофункція. Вібраційний масаж застосовують при хворобах очей ЛОР-органів та інших органів і систем.

Вібраціино-вакуумний масаж дозволяє впливати на організм одночасно двома фізичними чинниками — вібрацією та вакуумом. Такий масаж можливий завдяки електромасажному апаратові ЕМА-1. Вібрації тканин досягають поперемінним тиском присмоктувальних насадок у вакуумі. Використовують насадки різної форми та об'єму, що дає можливість масажувати як плоскі поверхні тіла, так поверхні округлої форми. Насадки залишаються на місці або пересуваються в потрібному напрямку рукою масажиста. Сила притискання насадки до поверхні тіла регулюється відчуттям найбільш енергійної вібрації.

Показаннями для вібраційно-вакуумного масажу є травми і захворювання опорно-рухового апарату. Вібраційно-вакуумний масаж ліквідує біль, розсмоктує крововиливи, усуває випоти в суглобах та набряки тканин, при скорює утворення кісткової мозолі, сприяє відновленню функцій. Вібраційно-вакуумний масаж поліпшує кровообіг і трофіку тканин, позитивно впливає на емоційний тонус пацієнта, є ефективним засобом лікування невралгії, невриту, радикуліту. Його застосовують при травмах і хворобах центральної нервової системи, при вегетативних розладах і неврозах. При млявих і спастичних паралічах такий масаж активно впливає на процеси регенерації, запобігає розвитку атрофії, допомагає зміцнити паретичні м'язи та розтягнути м'язи, що перебувають у стані контрактури.

 

масаж за допомогою масажорів

Валики-каталки використовують для розігрівання як підготовчу частину масажу. Напрями руху повздовжні або поперечний, число масажів від 10 до 40 на ділянку.

Голчаті-валики видувають значну рефлекторну дію на біологічно активні точки.

Кутові-валики найкраще діють на сполучну тканину .

“Пестики” палички полегшують роботу масажиста під час глибокого надавлювання на м'язи, заміняючи роботу пальців.

Галчаті молоточки використовують під час дії на БАТ.

“Лопатки” використовують для розминання ущільнених ділянок м'язів, під час прийомів вижимання, в сполучнотканинному масажі.

Виготовляють масажори із дерева, ебоніту, металу, поверхня їх повинна бути гладенька.

 








Дата добавления: 2014-12-17; просмотров: 774;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.