Взаєморозташування масажиста та масажованого

Масажист під час роботи слід знаходиться у найбільш зручній позиції, яка допускатиме мінімально необхідну напругу м'язів і зв'язок усього його тіла та виключає затримку дихання. Під час роботи необхідно неодноразово змінювати розташування всього тіла, застосовуючи різноманітні різновиди масажних прийомів.

Як правило, масажист працює стоячи за масажним столиком. Але у випадках, коли він працює в палаті, чи дома у пацієнта, він може працювати і сидіти, чи стояти на колінах в залежності від умов.

Найчастіше масажист працює у двох позиціях:

v основній коли він стоїть або сидить обличчям до масажованої ділянки тіла, посередині до неї ;

v поздовженій коли він знаходиться біля нижнього кордону цієї ж ділянки, розвернувшись на півоберта у бік напрямку рухів, які виконуються.

Що до масажованого, то головною умовою для ефективного проведення цієї процедури є максимальне розслаблення м'язів підлеглих масажу.

Для цього найбільш зручне положення лежачи на канапі:

Ø при масажі задньої поверхні тіла – на животі, руки уздовж тулуба, кисті трохи зігнуті, тіло повернуте до канапи, лікті трохи зігнуті. Під гомілковостопні суглоби підкладений масажний валик, а під живіт, при збільшеному поперековому лордозі - невелику подушечку. Голову повертають на бік.

Передню поверхню тіла масажують у вихідному положенні лежачи на спині, руки уздовж тулуба трохи зігнуті у ліктьових суглобах, долоні розвернуті до топчану. Під голову підкладають невелику подушку, а під колінні суглоби масажний валик.

Ø При масажі верхній кінцівок, в лежачому положенні є 5 позицій масажиста для масажу задньої поверхні, передньої поверхні, задньої поверхні плеча та внутрішньої і зовнішньої поверхні передпліччя.

При масажі нижньої кінцівки в 2 положенні задньої поверхні в 2 позиції. Задня поверхня стегна, масажований лежить на спині зі зігнутою ногою, стопа всією поверхнею опирається на канапу. Масажист поклавши руку на колінну чашечку, фіксує кінцівку, а другою рукою обробляє задню поверхню стегна.

При масажі задньої поверхні гомілки, дальньою рукою фіксує суглоб, а ближньою масажує литкові м'язи та ахилів сухожилок.

Для масажу передньої поверхні, нога масажованого виправляється, під колінний суглоб підкладається валик. Масажист стає чи сидить у найбільш зручній позиції.

 








Дата добавления: 2014-12-17; просмотров: 1023;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.