ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ. КЛАСИФІКАЦІЯ.

Для забезпечення надійності електропостачання у сільському господарстві застосовують автономні джерела резервного електропостачання (АДРЕ). Як АДРЕ використовують у більшості випадків електростанції з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ). Основним елементом АДРЕ є електроагрегат.

Електроагрегат — це комплексна установка, що складається з ДВЗ та генератора, котрі змонтовані на спільній рамі. Електроагрегат комплектується щитом керування та допоміжним обладнанням.

Електроагрегати можуть бути пересувними та стаціонарними. Стаціонарні встановлюють на спеціально обладнаних кузовах-фургонах та у приміщеннях.

Один або кілька електроагрегатів разом з розподільним пристроєм та допоміжним обладнанням утворюють електричну станцію.

Електроагрегати та електростанції поділяють за такими показниками: типом первинного ДВЗ — бензинові та дизельні; потужністю: малі (до 50 кВт); середні (50...1000 кВт); великі (більше 1000 кВт); видом електричного струму—постійного та змінного.

Двигуни внутрішнього згоряння, що приводять у рух генератори, можуть мати різні системи охолодження: повітряну, водо-повітряну (радіаторну); водо-водяну двоконтурну; водяну проточну.

Електростанції з ДВЗ (стаціонарні та пересувні) застосовують для основного, резервного та аварійного електропостачання. Як основне джерело електропостачання електростанції з ДВЗ використовують у випадках значної віддаленості електроспоживачів від електричних мереж високої напруги та при відсутності інших джерел електроенергії (наприклад, гідростанцій). Ці електростанції вважаються сільськими, якщо більше 50 % навантаження створюють сільські споживачі електроенергії. Резервні електростанції працюють тільки при перервах в електропостачанні від основних джерел живлення. Як резервні можуть використовуватися стаціонарні і пересувні електростанції.

Аварійне електропостачання здійснюється від пересувних електростанцій з ДВЗ у випадку аварій на основній системі електропостачання.

ПЕС за способом транспортування можуть бути такими, що перевозяться, або такими, що буксируються автомобілем-тягачем або трактором. Залежно від потужності ПЕС бувають малі—до 10 кВт; середні—10...1000 кВт; великі — більше 1000 кВт. За родом електричного струму ПЕС поділяють на електростанції постійного та електростанції змінного струму. Первинним двигуном ПЕС може бути як бензиновий (карбюраторний), так і дизельний ДВЗ.

 

 


Рисунок 7.1. Рухома електростанція вагонної конструкції ПЕС-100.

1 – вентиляційна труба; 2 – вогнегасник; 3 – плафон освітлення вагона; 4,5 – паливний і мастильний баки; 6 – ручний насос; 7 – дизель; 8 – щиток контролю дизеля; 9 – вихлопна труба; 10 – генератор; 11 – збудник; 12 – розподільний щит; 13 – нагрівник; 14 – верстат з тисками; 15 – утеплений корпус вагона.

У склад ПЕС крім ДВЗ та генератора входять: розподільний пристрій, що включає прилади керування, регулювання, контролю та захисту; гнучкі з'єднувальні кабелі; комплект запасних частин та інструментів; засоби пожежогасіння.

Загальний вигляд дизельної ПЕС вагонної конструкції наведено на рис. 7.1.

ПЕС з бензиновими ДВЗ випускаються для потужностей 0,5, 1, 2, 4, 8, 12, 16 кВт. Останні два агрегати обладнані двигунами ГАЗ-322. Маркіровка бензинових ПЕС містить інформацію не тільки про типи ДВЗ, але й про її номінальну електричну потужність, рід струму та його напругу. Наприклад, АБ-4-П/115 означає, що ця ПЕС з бензиновим двигуном внутрішнього згоряння, її потужність 4 кВт, струм постійний, напругою 115В.

Електроагрегати АД, АДА, АСД, АСДА комплектуються дизельними двигунами внутрішнього згоряння типів ЯМЗ, СМД, МТЗ та ін. їх номінальна потужність коливається в межах 5...1350 кВт. Буквені символи в маркіровці цих електроагрегатів розшифровуються так:

АД — агрегат дизель-електричний;

АДА — агрегат дизель-електричний автоматизований;

АСД — агрегат стаціонарний дизель-електричний;

АСДА — агрегат стаціонарний дизель-електричний автоматизований.

Крім наведених, в умовах сільського господарства використовують дизельні електростанції інших типів: ЕДС потужністю від 10 до 100 кВт; ЕСДА — 30...500 кВт; ДТ— 8, 24, 75, 100 кВт; ДГА— 12...48 кВт; ДЕМС — ЗО...50 кВт; АСДА—потужністю від 12 до 200 кВт. Для аварійного електропостачання невеликих тваринницьких ферм використовують пересувні дизельні електростанції; ПЕС-15 та ДПЕС-20 потужністю 12 кВт; ДЕС-40МІ потужністю 27 кВт; ДЕС-50М1 потужністю 50 кВт; У-12 та ДГА-100-2 потужністю 100 кВт.








Дата добавления: 2014-12-16; просмотров: 1330;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.