Попереково-крижового сплетення. Завдання: загальнотонізуючий вплив, зменшення болю під час рухів; стимуляція крово- і лімфообігу, поліпшення тканинного обміну; зняття зас­тійних явищ у зоні

Завдання: загальнотонізуючий вплив, зменшення болю під час рухів; стимуляція крово- і лімфообігу, поліпшення тканинного обміну; зняття зас­тійних явищ у зоні збудженого нерва й у малому тазі; розвантаження, хребта в попереково-крижовому відділі; відновлення рухів у тазостегнових суглобах й хребті; розвиток функції опори, тренування ходьби.

Вихідні положення: полегшені, лежачи на спині (валик під коліна), лежачи на здоровому боці (валик під бік), лежачи на животі (подушка лід живіт), сточи навпочінки, стоячи на колінах (з опорою й без опори), стоя­чи, у русі.

Елементарні гімнастичні вправи для верхніх і нижніх кінцівок з великою амплітудою, дихальна гімнастика, вправи на розслаблення, на розтягання, у висі, вправи із зусиллям, напруженням, в опорі у поєднанні з розслаблен­ням, на рівновагу й координацію, з м'ячем, палицями, гантелями, біля гім­настичної стінки, елементи гімнастики йогів (пози, вправи).

Темп середній, амплітуда повна, без болю. Тривалість 30 хв. Масаж.

Необхідно пам'ятати, що при радикулопатії корінців попереково-крижо­вого сплетення біль найчастіше виникає при:

• підніманні прямої ноги у вихідному положенні лежачи; розгинанні й витягуванні ноги із зігнутого положення; повороті стегна назовні; нахилі вперед при прямих ногах;

• повороті тулуба в напрямі, протилежному хворому боку;

• рухах випрямленою ногою в різні боки.

Тому при розвантажувальному вихідному положенні (упор стоячи на ко­лінах) зменшується напруження м'язів спини, хребет звільняється від ста­тичного обтяження, що дозволяє виконувати рухи тулубом і ногою (відве­дення таза назад, рухи ногою в різних напрямах, повзання).

Для витягнення хребетного стовпа застосовуються вправи типу зміша­них висів на гімнастичній стінці (виконувати їх треба обережно). Використо­вуються спеціальні витягнення у воді, у басейні, плавання.

Під час проведення занять треба пам'ятати, що фізичні вправи ви­конуються спокійно, ритмічно, з постійним збільшенням амплітуди, дозування здійснюється з урахуванням больового синдрому. Спеці­альні вправи необхідно чергувати з вправами для здорової кінцівки й дихальними. Заняття проводяться індивідуально або з малими групами. Тривалість від 10 до 40 хв.

При радикулопатіях у попереково-крижовому відділі хребта за допомо­гою масажу впливають на паравертебральні зони крижових, поперекових і нижньогруднинних спинномозкових сегментів (S1 – S9; L1 – L5; T11 – T12 ). Ма­сажують сідничні м'язи; задню поверхню стегна; ділянки хребта, попереку; гребенів клубових кісток; виконують струс таза; впливають на больові точ-

ки. Масаж больових точок здійснюють у паравертебральних зонах, міжос-тистих проміжках, ділянці таза у гребенів клубових кісток і на стегні по хо­ду сідничного нерва. Тривалість процедури — 10—20 хв. Курс лікування 10—15 процедур, заняття проводять щодня.








Дата добавления: 2014-12-14; просмотров: 660;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.