Розвиток товару та товарного виробництва за сучасних умов.

Протягом останього століття відбуваласть подальша еволюція товару, у діалектиці відносин конкретної й абстрактної, приватної та суспільної праці виникли якісно нові сторони. У самому виробництві товарів відбулися важливі кількісні і якісні зміни, зумовлені ускладненням процесу виробництва, виникненням нових суспільних потреб, еволюцією форм власності тощо.

Наочне уявлення про ці процеси може дати виробництво автомобіля, який став звичайним, поширеним видом товару. Сучасний автомобіль складається у середньому із 15 тисяч деталей, виробництвом яких зайняті як гігантські компанії, так і величезна кількість дрібних підприємств-постачальників. За цих умов суперечність між абстрактною працею, яка створює вартість, і конкретною працею, що виробляє споживну ватрість, виступає в новій, більш складній формі.

У створенні споживної вартості автомобіля беруть участь декілька тисяч видів конкретної праці. Гігантська концентрація виробництва, зростання рівня усуспільнення праці приводять до того, що конкретна праця все менше проявляється як приванта праця незалежного, економічно відокремленого товаровиробника.

Головна фірма у цьому випадку суворо контролює витрати виробництва у своїх відділеннях-постачальниках, вводить для них обмежений комерційний розрахунок, постійно орієнтуючись при цьому на зовнішніх постачальників. Це означає підрив товарного виробництва за сучасних умов.

Зведення конкретних видів праці до абстрактної праці, до вартості відбувається шляхом купівлі-продажу, але цей процес все більше здійснюється централізовано, за допомогою укладання угод із зовнішніми постачальниками через замовлення монополій, головної фірми, розвитку позаринкових форм обміну, який посилює заперечення товарних форм зв’язку.

У межах сучасного товарного виробництва діють дві протилежні тенденції: до подальшого розширення до його підриву. Перша зумовлена подальшою спеціалізацією суспільної праці. Крім того, тенденція до розширення товарного виробництва зумовлена зростанням кількості населення та дією закону зростання потреб.

Дія тенденції до підриву товарного виробництва визначається дальшим розвитком масштабів одиничного поділу праці, в основі якого лежить подетальна та поопераційна спеціалізація всеренині окремих виробничих одиниць.

 








Дата добавления: 2014-12-13; просмотров: 1643;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.