Економічний зміст і класифікація інвестицій

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про фінансові інвестиції та її розкриття у фінансовій звітності визначає П(С)БО 12 „Фінансові інвестиції”.

Фінансові інвестиції – це активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку за рахунок відсотків, дивідендів тощо, зростання вартості капіталу або отримання інших вигід для інвестора.

До фінансових інвестицій відносяться:

· Акції;

· Облігації;

· Депозитні сертифікати;

· Казначейські зобов’язання;

· Інші цінні папери.

Розрізняють довгострокові та поточні фінансові інвестиції.

Поточні фінансові інвестиції – це інвестиції на строк, що не перевищує одного року, та які можуть бути вільно реалізовані в будь-якій момент.

Вільна конвертація на фондовому ринку означає, що цінні папери можуть бути в будь-який момент вільно перетворені на гроші.

Серед поточних фінансових інвестицій виділяють фінансові інвестиції, які для цілей фінансової звітності, визнаються еквівалентами грошових коштів.

Еквіваленти грошових коштів – це короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризиком зміни їх вартості.

Як правило, до еквівалентів грошових коштів відносять поточні інвестиції початковий строк погашення яких не перевищує 3 місяців і відносно яких існує впевненість в тому, що вони не зменшать свою вартість протягом періоду їх чинності.

У фінансовій звітності еквіваленти грошових коштів відображаються разом із грошовими коштами в статті Балансу „Грошові кошти та їх еквіваленти”.

Інвестиції, які не підпадають під визначення поточних інвестицій, класифікуються як довгострокові.








Дата добавления: 2014-12-12; просмотров: 1058;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.