ВЗАЄМОДІЯ МІЖ ЛІКАРСЬКИМИ ПРЕПАРАТАМИ ТА ЇЖЕЮ

А. Препарати, які потрібно приймати натще, за 1 год до або через 2 — 3 год після вживання їжі: протимікробні (антигельмінти, протитуберкульозні, цефалоспорини, еритроміцини, пеніцилінові, сульфаніламіди); бронходилататори; холінергічні; діуретики; залізо, вазодилататори.

Примітка: 1) сульфаніламідні препарати та вазодилататори потрібно запивати повною склянкою води; 2) у разі виникнення подразнення слизової оболонки травного тракту (нудота, печія, пронос) слід припинити застосування препарату.

Б. Препарати, які не слід приймати з певними речовинами:

1. Препарати, які не можна запивати кислими фруктовими соками або напоями: протимікробні.

2. Препарати, які не можна запивати молоком: анальгетики; залізо; проносні; тетрацикліни.

У разі їх взаємодії може утворитись осад кальцію, у результаті чого знижується абсорбція організмом препарату. Молоко може також підвищувати кислотно-основну рівновагу шлунка, що призведе до передчасного розчинення таблетки і кишкового подразнення.

Препарати, які необхідно приймати з їжею: анальгетики; антиаритмічні; антиконвульсанти; антидіабетичні; антигістамінні; гіпотензивні; протизапальні (індометацин); протимікробні (метроні-дазол); антинеопластичні; для лікування хвороби Паркінсона; нейролептики; серцеві глікозиди; діуретики; вазодилататори; гіпнотичні.

Ці препарати приймають безпосередньо перед, під час або зразу після вживання їжі, оскільки їжа захищає слизову оболонку шлунка від подразнення лікарськими препаратами.

Примітка. Якщо ви не впевнені щодо способу приймання препарату, проконсультуйтесь з лікарем або використайте фармако-терапевтичний довідник чи інструкцію до застосування препарату, де зверніть особливу увагу на побічні дії препарату. У разі виникнення будь-яких питань, не вагаючись, звертайтеся до лікаря чи інших колег. Стежте за проявом у пацієнтів можливих негативних реакцій і своєчасно інформуйте інших фахівців.

У розпорядженні системи охорони здоров'я постійно з'являються нові препарати. Перш за все з'ясуйте, до якої групи належить препарат. Знаючи загальну дію препаратів відповідної групи, ви будете почувати себе більш впевнено і безпечно при використанні того чи іншого нового лікарського препарату.








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 1040;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.