УВЕДЕННЯ ЛІКАРСЬКИХ РЕЧОВИН ЧЕРЕЗ ПРЯМУ КИШКУ

Навчальна мета: уміти підготувати хворого до введення свічки; увести в пряму кишку свічку на жировій основі.

Виховна мета: усвідомити важливість правильного інформування хворому щодо використання свічки.

Початковий обсяг знань: знати перевагу та недоліки ректального способу введення ліків; показання до використання свічок.

Оснащення:

1) ректальні свічки на жировій основі;

2) гумові рукавички.

Переваги та недоліки ректального способу введення ліків. Через анастомози між гемороїдальними та клубовими венами, уведені ліки, обминаючи ворітну вену й печінку, потрапляють у кров. Вони не руйнуються в печінці.

Через відсутність ферментів у прямій кишці ліки не розщеплюються. Тож лікарські препарати, котрі мають білкову, олійну та полісахаридну основи, не проходять крізь її стінку. Тому ректальне введення ліків в основному призначають для місцевої дії.

Треба пам'ятати, що всмоктувальна здатність слизової оболонки товстої кишки на 25 % нижча, ніж тонкої.

У пряму кишку вводять ліки у вигляді свічок і за допомогою лікарських клізм.

Показання до використання свічок та їх зберігання. Уведення ліків через пряму кишку заміняє в ряді випадків пероральне (у разі порушення акту ковтання, непрохідності стравоходу і шлунка, у разі блювання в непритомному стані).

Спеціальними показаннями до ректального введення ліків є запальні та деякі інші захворювання прямої кишки й нижнього відділу ободової сигмоподібної кишки.

Більшість ліків, які вводять у пряму кишку, виготовлені у вигляді свічок на жировій основі (найчастіше на олії какао) і відпускаються загорнутими у вощаний папір.

Зберігати свічки слід у холодному місці, інакше вони розтануть, втратять свою форму і стануть непридатними для введення.








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 859;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.