Депутати місцевої ради як суб’єкти права муніципальної нормотворчої ініціативи

Зазначено, що вплив депутатських фракцій на нормотворчу діяльність районних у місті, міських, районних і обласних рад слід визначати виходячи з того, що їхні депутати обираються за пропорційною системою. Зроблено висновок про те, що депутатські фракції є факультативним елементом внутрішньої організації сільських і селищних рад.

Підкреслено, що чисельність депутатів місцевої ради є важливою умовою для визначення кворуму. Зроблено висновок, що, незважаючи на скорочення депутатського корпусу у порівнянні з радянським періодом, законодавчо встановлена чисельність депутатів представницьких органів МСВ в Україні значно перевищує середньостатистичну чисельність депутатів муніципальних рад у країнах Європи.

Законодавство встановлює два режими роботи депутатів. Найбільш численна група депутатів здійснює свої депутатські повноваження, не пориваючи з виробничими і службовими обов’язками. Значно менша група депутатів працює у місцевих радах на постійній основі. Професіоналізація їхньої роботи сприяє розширенню спектру знань, накопиченню досвіду, розвиткові організаційних здібностей.

Чинне законодавство широко регламентує діяльність такого колективного суб’єкта муніципального процесу як депутатські групи та фракції. Депутати ради для здійснення депутатських повноважень можуть об’єднуватися в зазначені групи та фракції.

Депутатські фракції наділені правом на пропорційне представництво у постійних і тимчасових комісіях ради, також вони управнені заздалегідь обговорювати кандидатури посадових осіб, яких обирає, призначає або затверджує рада, гарантувати виступ свого представника на пленарному засіданні з кожного питання на засіданні ради, поєднувати зусилля з іншими фракціями для створення більшості або створення опозиції в раді, виконувати інші функції, не заборонені законами України








Дата добавления: 2014-11-30; просмотров: 845;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.