Субєкти права муніципальної нормотворчої ініціативи

Суб’єктами муніципального правотворчого процесу є учасники

муніципальних відносин, наділені відповідною юридичноюправосуб’єктністю, тобто правоздатністю і дієздатністю, що визначається нормами муніципального права. Муніципальна правоздатність виражається всистемі конституційних прав і обов’язків учасників муніципальних правовідносин. Своєю чергою, муніципальна дієздатність полягає в здатності реалізовувати ці права й обов’язки.

Суб’єктами муніципально-правових відносин можуть вважатися мешканці населених пунктів (територіальної громади), які самостійнорозглядають питання, віднесені до компетенції територіальних громад: щодоучасті в місцевих референдумах, виборах посадових осіб, розгляду місцевих ргани рад, і ті ж посадові особи, наділені певними повноваженнями. Виходячи з цього, суб’єктами муніципального правотворчого процесу є:

територіальна громада; сільські, селищні, міські ради; сільський, селищний, міський голова; виконавчі органи сільської селищної, міської ради; районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громадсіл, селищ, міст; депутати сільських, селищних, міських, районних у містах, районних, обласних рад; постійні комісії рад; виборчі комісії з виборіворганів місцевого самоврядування; органи самоорганізації населення; сходи громадян тощо.

Суб´єктами нормотворчої ініціати­ви можуть бути члени територіальної громади (у вигляді місцевої ініціати­ви), депутати ради, постійні комісії ради, виконавчі органів ради тощо. В об­ласних і районних радах із нормотворчою ініціативою може виступати голо­ва місцевої державної адміністрації. Ініціатор має чітко сформулювати пи­тання, подати пропозицію про внесен­ня питання до плану роботи міської ради чи розглянути його позапланово на черговій сесії ради, назвати допо­відача на пленарному засіданні ради.

поняття „муніципальна нормотворча ініціатива” охоплює: суб’єкт права муніципальної нормотворчої ініціативи, змістовну характеристику суб’єктивного права муніципальної нормотворчої ініціативи; правові наслідки реалізації цього права, що полягають у кореспондуючих йому обов’язках нормотворчого органу.

На основі діючого законодавства про місцеве самоврядування визначити коло суб’єктів, що володіють правом муніципальної нормотворчої ініціативи досить складно. З одного боку, надання цього права широкому колу суб’єктів має важливе значення з точки зору природи місцевого самоврядування. З іншого боку, розширення цього кола до нескінченності може призвести до перевантаженості місцевих рад неякісними проектами нормативно-правових актів. Аналіз публічно-самоврядної практики дозволяє стверджувати, що в теперішній час в Україні реальною тенденцією є звуження кола суб’єктів права муніципальної нормотворчої ініціативи.

Суб’єкти, що залучені до муніципальної нормотворчості, відрізняються один від одного за рівнем юридичних знань, через що вони нерідко неоднаково розуміють призначення нормативно-правових актів у механізмові правового регулювання, що утворює ситуацію, коли одне і те ж питання різні місцеві ради регулюють різними за нормативністю правовими актами. Таке становище не є припустимим, оскільки воно порушує єдність правового простору України.

 








Дата добавления: 2014-11-30; просмотров: 1249;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.002 сек.