Предметна область аудиторського дослідження. Розрахунки між різними контрагентами можуть бути готівковими, безготівкови­ми грошовими, вексельними

Розрахунки між різними контрагентами можуть бути готівковими, безготівкови­ми грошовими, вексельними, бартерними.

Безготівкові грошові розрахунки здійснюються шляхом перерахування грошо­вих коштів з рахунка платника на рахунок отримувача через фінансового посередни­ка — банк. При аудиті безготівкових розрахунків аудитор вивчає всі джерела інфор­мації, які відображають наявність грошових коштів на рахунках у банку як у національній, так і в іноземній валюті, їх рух (за виписками банків) та підстави для здійснення безготівкових грошових операцій (первинні документи, договори).

На рис. 10.5 наведено класифікацію безготівкових розрахунків.


Рис. 10.5. Класифікація безготівкових розрахунків

Для здійснення всіх видів банківських операцій, у т. ч. безготівкових грошових роз­рахунків, та для зберігання грошових коштів суб'єкти господарювання відкривають рахунки у будь-яких банках України за власним вибором і за згодою цих банків. Клас­ифікація рахунків у банках для зберігання грошових коштів наведена на рис. 10.6.

Виписки банків із цих рахунків є обов'язковим об'єктом аудиторського дослідження.

У суб'єктів господарювання облік наявності та руху грошових коштів відобража­ється на рахунку 31 "Рахунки в банках", який має такі субрахунки:

311"Поточні рахунки в національній валюті";

312"Поточні рахунки в іноземній валюті";

313"Інші рахунки в банку в національній валюті";

314"Інші рахунки в банку в іноземній валюті".

За дебетом рахунка 31 "Рахунки в банках" відображається надходження грошо­вих коштів, за кредитом —їх використання.


 

 

 


Рис. 10.6. Класифікація рахунків для зберігання коштів у банках

Субрахунки 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті" та 314 "Інші рахунки в банку в іноземній валюті" призначені для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в іноземній валюті.

При проведенні аудиту безготівкових грошових операцій аудитор вивчає інфор­мацію, відображену на цих рахунках. Схема відображення інформації про рух грошо­вих коштів наведена на рис. 10.7.

Вексельні розрахунки у суб'єктів господарювання знаходять відображення на ра­хунках 34 "Короткострокові векселі одержані" і 62 "Короткострокові векселі видані". При аудиті вивчається інформація за кожним виданим (отриманим) векселем, за строками їх погашення та за умовами вексельних розрахунків.








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 661;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.