Порядок організації готівкових розрахунків

Підприємства (підприємці), які мають поточні рахунки в установах банків, збе­рігають на цих рахунках свої кошти на договірних умовах і здійснюють розрахунки за своїми зобов'язаннями в безготівковій та готівковій формі в порядку, встановле­ному нормативно-правовими актами Національного банку України.

Розрахунки готівкою підприємств між собою та з підприємцями і фізичними особами проводяться як за рахунок коштів, одержаних з кас банків, так і за рахунок готівкової виручки і здійснюються через касу підприємств з веденням касової кни­ги встановленої форми. Крім цього, розрахунки готівкою підприємств (підприєм­ців) та фізичних осіб здійснюються також через установи банків згідно з вимогами Інструкції з організації емісійно-касової роботи в установах банків України.

При проведенні аудиту слід встановити відповідність здійснених готівково-роз­рахункових операцій чинному законодавству.

Аудитор повинен знати, що готівкові розрахунки одного підприємства (підпри­ємця) з іншим підприємством (підприємцем) повинні здійснюватися із дотриман­ням обмежень встановлених чинним законодавством. Платежі понад установлену граничну суму проводяться виключно безготівкове. Кількість підприємств (підпри­ємців), з якими проводяться розрахунки, протягом дня не обмежується. Зазначені обмеження стосуються також розрахунків готівкою підприємств за товари, придба­ні на виробничі (господарські) потреби за рахунок коштів, одержаних за корпора­тивними картками. Указані обмеження не стосуються розрахунків підприємств (під­приємців) з фізичними особами, бюджетами та державними цільовими фондами, малих і середніх підприємств при використанні готівкових коштів, одержаних ними за рахунок кредитної лінії Європейського банку реконструкції та розвитку для роз­витку малих і середніх підприємств. Обмеження також не поширюються на добро­вільні пожертвування, благодійну допомогу, вилучену органами державної податко­вої служби готівку, на розрахунки за спожиту електроенергію, а також у разі використання коштів, виданих на відрядження.

У разі здійснення підприємствами готівкових розрахунків з іншими підприємствами (підприємцями) понад установлену граничну суму кошти в розмірі перевищення встановленої суми розрахунково додаються до фактичних залишків готівки в касі на кінець дня платника готівки одноразово в день здійснення цієї операції, з подаль­шим порівнянням одержаної розрахункової суми із затвердженим лімітом каси.

Підприємства (підприємці) можуть здійснювати розрахунки готівкою за спожи­ту ними електроенергію шляхом унесення готівки в каси енергопостачальників (без обмежень установлених у пункті 2.3 цього Положення сум готівкових розрахунків) або в каси установ банків для подальшого зарахування цих коштів на розподільчі ра­хунки підприємств-енергопостачальників.








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 903;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.