Випадок 4 – Опціон короткий PUT.

Прибутки (збитки)

Рис.4. Лінія розподілу прибутків/збитків для опціону на продаж (коротка позиція)

Розглянемо опціонні угоди більш детально. Опціон з правом покупки передбачає право покупця опціону купити у майбутньому товар по базовій ціні або відмовитись від такої покупки. Продавець кол-опціону зобов’язується на вимогу покупця продати товар по базовій ціні без права відмови від своїх обов’язків. При цьому, у випадку вимоги покупця опціону продати товар, останній фактично платить за нього не лише базову ціну, але і величину премії, а у випадку використання свого права відмови, ним сплачується лише премія. Якщо кол-опціон передбачає виплату премії у момент своєї ліквідації (тобто повного виконання обов’язків сторін), то базова ціна збільшується на величину премії. За цим принципом визначається точка беззбитковості опціону (S) (рис.1). Очевидно, що поточний власник опціону на покупку не буде вимагати поставки базового активу у випадку нижчої ринкової вартості останнього від фіксованої ціни виконання опціону, оскільки він зможе придбати його на ринку дешевше. Саме цим сприсинене специфічне положення лінії розподілу прибутків та збитків (рис.1).

Опціон з правом покупки використовується, як правило, у випадку наявної тенденції до зростання цін на біржовому та позабіржовому ринках.

Опціон з правом продажу передбачає право покупця опціону продати у майбутньому товар по базовій ціні або відмовитись від такого продажу. Продавець кол-опціону зобов’язується на вимогу покупця купити товар по базовій ціні без права відмови від своїх обов’язків. При цьому, у випадку вимоги покупця опціону оплатити товар, його продавець фактично платить за товар базову ціну, зменшену на величину вартості опціону. У випадку використання права відмови - покупцем опціону виплачується лише премія.

Якщо пут-опціон передбачає виплату премії в момент своєї ліквідації, то базова ціна зменшується на величину премії. Використання пут-опціону доцільне при тенденції біржових цін до зменшення.

В загальному випадку опціонний контракт подібний на звичайний страховий договір. Основною проблемою, як і в страхуванні, стає питання: чи варто укладати таку угоду? Чи відповідає розмір страхової премії можливим збиткам? Якщо це разова позабіржова угода, то умови встановлюють самі контрагенти. При наявності організованої ліквідації опціонних контрактів можна орієнтуватись на загальний рівень цін. В будь-якому випадку інвестор опціонів повинен орієнтуватись в принципах ціноутворення.

Опціони на продаж та покупку в залежності від співвідношення ринкової ціни базового активу та ціни виконання опціону можуть перебувати в трьох станах (рис.5): «без грошей», «при грошах», «в грошах» (табл.1).

 

Прибутки (збитки)

 

Рис.5. Стан опціону на купівлю в залежності від ринкової вартості базового активу

Таблиця 1

Таблиця індикації станів опціону

Тип опціону Положення ринкової поточної вартості базового активу
менша від меншої з двох величин: ціни виконання та точки беззбитковості у проміжку між ціною виконання та точкою беззбитковості більша від більшої з двох величин: ціни виконання та точки беззбитковості
Опціон CALL БЕЗ ГРОШЕЙ ПРИ ГРОШАХ В ГРОШАХ
Опціон PUT В ГРОШАХ ПРИ ГРОШАХ БЕЗ ГРОШЕЙ

 








Дата добавления: 2014-12-05; просмотров: 965;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.