Випадок 1 – Опціон довгий CALL.

Припустимо, що інвестор придбав європейський опціон CALL на купівлю активу Х, сплативши при цьому премію В. Базова ціна даного активу - Р, ринкова ціна базового активу на дату виконання опціону – Ps.

Якщо на дату виконання опціону ринкова ціна, або ціна спот, активу перевищуватиме базову ціну, то інвестор виконає опціон і придбає актив за базовою ціною. Виграш власника опціону в цьому випадку визначається виграшем у ціні придбання активу за вирахуванням сплаченої продавцю опціону премії.

Якщо на дату виконання опціону ринкова ціна активу становитиме суму базової ціни та премії, то інвестор отримає нульовий виграш, оскільки виграш від купівлі активу буде дорівнювати сплаченій премії.

При будь-якій ринковій ціні активу, що знаходиться в інтервалі (Р;Р+В) інвестор зазнає збитків, які в цілому не перевищують В.

І нарешті, при ринковій ціні активу, меншій за Р, інвестор взагалі не скористається своїм правом на придбання активу за ціною Р і зазнає збитків у розмірі сплаченої премії.

При Ps>Р, інвестор скористається наданим йому згідно з опціонною угодою правом придбати визначений актив за ціною Р. При цьому:

- якщо Ps>(Р+В) інвестор отримає прибутки від операції з опціоном;

- якщо (Р+В)>Ps>Р, інвестор отримає збитки але не більші від розміру сплаченої премії.

У таких випадках величина прибутку (збитку) інвестора від володіння опціоном визначатиметься:

П (З) = Ps-Р-В.

У випадку, якщо P>Рs, інвестор відмовиться від виконання опціону і його збитки становитимуть величину премії В.

Прибутки (збитки)

 

Рис.1. Лінія розподілу прибутків/збитків для опціону на купівлю (довга позиція)

 

При зростанні цін на ринку інвестор – власник опціону CALL використовує своє право на купівлю згідно з опціоном і отримує виграш, що не обмежується визначеною межею. При падінні цін на ринку інвестор не виконує опціон і зазнає втрат, максимальний розмір яких не перевищує сплаченої премії.

Втрати покупця опціону CALL обмежуються лише розміром премії, а виграш не обмежується і зростає в міру зростання ринкової ціни базового активу.








Дата добавления: 2014-12-05; просмотров: 1112;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.