Консультації лікарів інших спеціальностей

Стоматолог (15.03.2004р.):здоровий.

 

Обґрунтування попереднього діагнозу

На підставі:

!Скарг хворого на:

¯ кашель, який спочатку був сухий, а тепер поєднується з виділенням прозорого слизистого харкотиння без запаху. Турбує хворого близько 2-х тижнів, щоденно, переважно вночі та вранці. Його виникнення пов’язує з переохолодженням та сирою погодою.

¯ не часті напади ядухи, які він усував за допомогою препарату “Беротек”; виникнення нападів ядухи пов’язує з контактом з книжковим пилом та пухом, а також при різкій зміні погоди, коли вона стає сирою і вітряною.

¯ нежить та свербіж в носі. Нежить супроводжується рідкими прозорими виділеннями.

¯ свербіж в носі виникає переважно перед початком нападу ядухи.

¯ підвищення температури тіла до 37,7 0С.

¯ підвищену пітливість.

¯ загальну слабість.

¯ швидку втомлюваність та сонливість.

!Анамнезу хвороби:

Захворювання почалося раптово у 1,5 роки. Виникнення захворювання пов’язує з введенням препарату нікотинової кислоти під час лікування з приводу дитячого захворювання (назви якого пацієнт не пам’ятає). Внаслідок цього, виник напад ядухи і шкірні висипання у вигляді червоних плям. Тоді вперше хворому було встановлено діагноз: “Бронхіальна астма. Алергічна форма.”

У віці 2 та 4-х років лікувався з приводу пневмонії у дитячій лікарні м.Фрунзе (Киргизія).

Двічі на рік (весною та восени) пацієнт лікується в поліклініці за місцем проживання з приводу хронічного бронхіту. У грудні минулого року був вперше госпіталізований в ОКЛ для лікування після важкого приступу ядухи. Його появу пов’язує з сухим прибиранням в квартирі та недолікованим бронхітом.

За словами хворого, напади ядухи у нього виникають з частотою 1-2 рази на рік. Їх виникнення він пов’язує з:

² запахом “Нафталіну”. Пацієнт до 5 річного віку проживав з батьками у бабусі, яка час-від-часу застосовувала “Нафталін” у господарських потребах.

² книжковий і побутовий пил. Відмічав появу нападів ядухи при сухому прибиранні.

² пух, пір’я.

² різкою зміною погоди, коли вона стає сирою і вітряною.

Останній напад ядухи виник 15 березня вранці. Хворий пов’язує його початок з переохолодженням та нелікованим бронхітом, який саме почав турбувати хворого близько тижня тому, і проявлявся періодичним кашлем. Цей напад ядухи розпочався таким ж періодичним кашлем, до якого приєдналася задишка, яка надалі переросла у напад ядухи. Звернувся за допомогою в міську поліклініку №1, звідки був направлений на стаціонарне лікування в ОКЛ.

ÖРозпитування за органами та системам.Загальний стан:

Стан хворого середньої важкості, свідомість ясна. Виражена загальна слабкість, яка триває близько 2-х днів. Працездатність знижена. Хворий надає перевагу вимушеному положенню: сидить, опустивши ноги і спираючись на руки (як і під час приступу). Схуднення не відмічається. Підвищення температури тіла триває 2-3 дні, супроводжується підвищеною пітливістю. Свербіння шкіри та порушення трофіки (випадіння волосся, ламкість нігтів та ін.) не відмічається.

ÖОргани диханн:

Дихання через ніс утруднене. З носа наявні рідкі прозорі виділення (близько 150-200 мл за добу), без запаху. Нежить у пацієнта буває не часто. Переважно завжди супроводжує бронхіт. У хворого наявна незначна охриплість та гугнявість голосу, яка триває від початкових проявів бронхіту та риніті, за словами хворого, після одужання завжди зникає.

Кашель з виділенням прозорого слизистого в’язкого харкотиння без запаху. Турбує хворого близько 2-х тижнів, щоденно, переважно вночі та вранці. Кашель: виражений, переважно гавкаючого характеру, супроводжується задишкою, посилюється при вдиханні холодного повітря та в лежачому положенні.

Харкотиннявиділяється кількістю близько 150-200 мл. Серозного характеру, в’язкої консистенції, прозоре, без запаху, виділяється дещо з утрудненням, невеликими порціями, більше у вертикальному положенні.

Задишка періодична, переважно експіраторного характеру, виникає під час сильного кашлю.

Напад ядухи:виникає внаслідок сильного кашлю до якого приєднується задишка, контакту з книжковим пилом, пір’ям та пухом, запаху “Нафталіну”, різкій зміні погоди, коли вона стає сирою і вітряною. Супроводжується кашлем з виділенням в’язкого прозорого харкотиння без запаху, гучними свистячими хрипами. Знімається препаратом “Беротек” та вимушеному положенні: сидить, опустивши ноги і спираючись на руки.

ÖСерцево-судинна система.

Задишка періодична, переважно експіраторного характеру, виникає під час сильного кашлю.

ÖНервова система

Сонспокійний, глибокий, може порушуватися засинання (як наслідок сильного кашлю).

 

!Анамнезу життя:

ÖНародився 2.11.1987 року у Киргизії, де й проживав до 4-річного віку. Потім переїхав з матір’ю до Івано-Франківська і до 5 років проживав у бабусі, яка час-від-часу застосовувала “Нафталін” у господарських потребах. Запах якого сприяв виникненню нападів ядухи.

ÖПеренесені хвороби: хворобу Боткіна, дитячі інфекційні захворювання (які саме не пригадує). У віці 2 та 4-х років лікувався з приводу пневмонії. 2 рази на рік хворіє так званими простудними захворюваннями. Два роки тому був госпіталізований у ДОДКЛ, в результаті отриманої травми голови з діагнозом “Струс головного мозку середньої важкості”, у неврологічне відділення.

ÖАлергологічний анамнез.Несприйнятливість до нікотинової кислоти. Проявляється нападами ядухи і висипанням у вигляді червоних плям.

 

!Фізичне обстеження хворого:

z Загальний огляд хворого

Загальний стан середнього ступеня тяжкості. Свідомість ясна. Положення в ліжку вимушене сидить, опустивши ноги і спираючись на руки (як і під час приступу). Індекс Кетле17,4 (20-24 норма), що свідчить про знижену вгодованість. Температура тіла 37,40С.

 

z Шкіра та її придатки

Шкірні покриви блідого кольору, чисті з підвищеною вологістю.

 

z Обстеження голови

Обличчя:Колір шкіри блідий.

Ніс:Виділяється прозоре харкотиння, слизистого характеру.

 

z Органи дихання








Дата добавления: 2014-11-29; просмотров: 1038;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.