Об'єкти педагогічної діагностики

Об'єктом педагогічної діагностики у школі є особистість школяра. Об'єкт повинен бути розглянутий таким чином, щоб інформація про нього дозволила визначити рівень розвитку особистості саме в таких показниках, які потрібні педагогу.

Сьогодні уявлення про особистість конкретизовані в її моделі. Основу такої моделі визначає складна і багатопланова структура особистості, описана у працях Б.Ананьєва, К.Платонова, А.Щербакова та ін. Найдокладніше модель особистості схарактеризована К.Платоновим, який обгрунтував психологічну концепцію динамічної структури особистості, виділивши в ній чотири підструктури [21, 46].

1-а підструктура особистості об'єднує спрямованість і настанови особистості, які виявляються в її моральних рисах. Спрямованість особистості, своєю чергою, включає такі форми: захоплення, бажання, інтереси, ідеали, нахили, світогляд, переконання. У цих формах спрямованості особистості виявляються і ставлення, і моральні якості, і різні форми потреб. Вивчення цієї підструктури вимагає аналізу соціально-психологічного рівня.

2-а підструктура особистості об'єднує знання, навички, вміння та звички, набуті як особистий досвід під час навчання, але вже з помітним впливом біологічних і генетичне зумовлених рис особистості. Ця підструктура називається досвідом, активність якого виявляється через вольові навички й вимагає психолого-педагогічного рівня вивчення.

3-я підструктура об'єднує індивідуальні особливості окремих психологічних процесів або психічних функцій: пам'яті, ем. відчуттів, мислення, сприймання, почуттів, волі. Вона формується тренуванням і вивчається на індивідуальному психологічному рівні.

4-а підструктура об'єднує риси темпераменту чи типологічні риси особистості. Сюди ж належать статеві та вікові особливості (ознаки) та можливі патологічні зміни. Ця підструктура характеризується інтенсивністю нервових процесів, а вивчається на психологічному рівні.

Зазначені підструктури поєднують усі відомі риси особистості, а їх взаємодія утворює ієрархію підструктур особистості та її рис.

Які ж знання про особистість повинен мати педагог, щоб розуміти процес її функціонування та певною мірою впливати на неї? Для вчителя найважливішими об'єктами педагогічної діагностики мають бути: рівень розвитку соціальних рис (моральні, естетичні, трудові, правові та інші риси), рівень фізичного розвитку та профорієнтаційна спрямованість школяр, (для вирішення профорієнтаційних завдань).


Три виділені об'єкти, крім особистості школяра, характеризують ще й результативність діяльності педагога. Однак педагогічна діагностика враховує ще й інші не менш важливі фактори впливу на формування особистості школяра. Тому наступними обов'язковими об'єктами педагогічної діагностики повинні бути: загальний стан навчального процесу в класі; виховні можливості класного колективу та виховний потенціал сім'ї школяра, які є суттєвими для розвитку особистості та на які вчитель може впливати разом із педагогічним колективом.

Таким чином, об'єкти педагогічної діагностики у школі поділяються на дві групи: об'єкти, пов'язані з вивченням власне особистості школяра, і об'єкти - основні джерела впливу на почуття, свідомість і поведінку учнів.








Дата добавления: 2014-12-01; просмотров: 994;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.